Рани у гризунів і кроликів: як надати першу допомогу до приїзду в клініку?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Здається, що ваш улюбленець в безпеці? Та навіть у клітці, з ним може щось трапитися. Але все-таки потрібно знати правила надання першої допомоги, щоб полегшити вихованцеві біль і не допустити поширення інфекції.

Як підготуватися?

Не маючи достатньо знань і досвіду для надання медичної допомоги, краще бути на зв'язку з ветеринаром, якому ви довіряєте. Переконайтеся, що у вас є номер телефона та адреса ветклініки. Про всяк випадок будинку повинен зберігатися набір засобів для першої допомоги тварині:

  • Невеликий чистий рушник.
  • Знезаражувальний розчин. В нашій ветаптеці в Києві можна придбати розчин хлоргексидину 2% і 4% — для уражень різного ступеня. А для відкритих ран концентрація хлоргексидину становить 0,05%.
  • Ватні палички та вата. 2–3 шприци об'ємом 10 мл, щоб промити рани водою і напоїти тварину.
  • Мазь-антибіотик.
  • Пінцет.

Якщо у вас кілька кроликів або гризунів, краще мати вдома запасну клітку, в якій можна ізолювати травмовану або хвору тварину.

Як обробити рану?

Щоб обробити незначну ранку або укус, дістаньте потерпілого з клітки й обережно загорніть його в чистий рушник. Такий захід необхідний, щоб через страх вихованець не вкусив вас, і обробка пройшла відносно спокійно. Потім промийте рану водою зі шприца і витріть її чистою ватою. Намочіть ватяну паличку антисептиком і обробіть рану.

Навряд чи вихованець дозволить забинтувати уражену ділянку. Він може почати зривати пов'язку. Дайте рані підсохнути, але періодично оглядайте її, промивайте і обробляйте маззю з вмістом антибіотика. Не давайте тварині антибіотик всередину до консультації з ветеринаром!

Невідкладна допомога фахівця знадобиться, якщо пошкоджено очі тварини, а також якщо вона поранилася об прути клітки, оскільки такі рани дуже часто призводять до поширення інфекції. Пам'ятайте: самостійно надана перша допомога власника не може бути повноцінною альтернативою прийому у ветеринара!

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!