В’язати чи стерилізувати тварину?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Коли домашній улюбленець підростає, перед його опікунами постає складний вибір: в’язати чи стерилізувати. Багато хто вирішує залишити вихованцю можливість розмножуватися, аргументуючи тим, що це природно, тваринку шкода оперувати, а народити декілька разів — тільки на користь їй. Проте не все так просто. Пропонуємо детально розібратися.

Що краще для здоров’я тварини?

Одразу хочемо зазначити, що не кожній тварині можна давати потомство. Не всі власники з метою профілактики показують улюбленця ветеринару до в’язки. Та дарма, бо представники різних порід схильні до генетичних захворювань.

Недуги можуть бути й набутими, наприклад, урогенітальні інфекції, порушення роботи печінки, патології судин та серця, сечокам’яна хвороба та інші. Тож потенційні батьки можуть передати нащадкам некорисний для здоров’я «спадок». Спарювання, вагітність та пологи можуть бути пов’язані з такими проблемами:

  • Недуги, що передаються статевим шляхом. Наприклад, собака може заразитися від пса трансмісивною венеричною саркомою, яка призводить до появи пухлин, переважно на слизовій статевих органів. Лікування передбачає операцію та хімієтерапію.
  • Стрес. Під час пологів молода самиця не розуміє, що з нею відбувається, боїться. Якщо плоди великі або спостерігається слабка пологова діяльність, може знадобитися кесарів розтин. Наркоз та хірургічне втручання, не кажучи вже про виношування, завжди є значним стресом для організму.
  • Гормональний збій. В собаки, яка хоча б раз народила, після тічки може статися хибна вагітність. В самиці збільшуються молочні залози, вона починає облаштовувати місце для потомства, вити та занепокоєно поводитися.
  • Наслідки відсутності ветеринарної допомоги. На жаль, не всі опікуни дбають про відвідування фахівця під час вагітності тварини. Через нехтування визначенням точної кількості плодів за допомогою УЗД можна не зрозуміти, що народилися не всі дитинчата. Ненароджений плід або послід можуть спричинити запалення матки та сепсис.

Повторні вагітності виснажують організм кішки та собаки, призводять до передчасного старіння та скорочують тривалість життя. Як нормальне, так і ускладнене протікання вагітності потребує супроводу ветеринара.

Що робити з потомством?

Роздати всіх новонароджених кошенят чи цуценят, ймовірно, не вдасться. Багато хто вирішує викинути, підкинути або згубити потомство. Жорстокість людей не має меж.

Плануєте продовжувати розводити тварин? Та чи розумієте ви, що навіть належність нового покоління собак чи котів до певної породи не гарантує, що вони мають племінну цінність?

Покращення поведінки тварини після стерилізації

Стерилізація припиняє продукування статевих гормонів. Завдяки цьому поведінка вихованця, яка так часто дратує опікунів, поліпшується:

  • Собака перестає рватися з повідця, бо зникає зацікавлення протилежною статтю. Пес не намагається битися з іншими, щоб довести свою перевагу.
  • Кіт або кішка не нявчать так голосно і часто, як характерно для їхнього періоду статевого збудження.
  • Тварина не виявляє агресії, стає більш ласкавою та слухняною.

Зробіть правильний вибір! Яким би гарним та розумним не був ваш вихованець, якщо він не має племінної цінності, його краще стерилізувати. Оперативне втручання є не насильством над природою, а методом примирення природи та умов життя.

Такий медичний захід є цілковито гуманним як стосовно статевозрілої тварини, так і щодо її потенційного потомства. Адже краще нехай кошенята або цуценята взагалі не з’являться на світ, аніж будуть кинуті напризволяще чи вбиті.

Досі сумніваєтеся, що краще саме у випадку вашої тварини? Тоді завітайте на консультацію до ветеринара у найближчу до вас філію нашої мережі ветеринарних центрів Animal Clinic. Наш фахівець індивідуально підійде до питання й допоможе зважити всі за та проти.



Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!