Як прийняти пологи в собаки?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Опікуни собаки мають бути готові до будь-яких непередбачуваних ситуацій, коли улюблениця буде народжувати. Якщо, згідно з результатами діагностики, цуценята розвиваються правильно, а самиця почувається добре, вагітність вважається фізіологічною.

Коли є певні негаразди, наприклад, підвищена температура до 40 градусів, гнійні чи кров’яні виділення з піхви, млявість, поганий апетит, вагітність є патологічною, і треба звернутися до ветеринара.

Як порода впливає на складність протікання пологів?

Досить часто собаки народжують без сторонньої допомоги. Проте присутність ветеринарного акушера під час пологів є бажаною, якщо очікуються цуценята великого розміру. Є наступні причини для звернення по лікарську допомогу:

  • Порушення розвитку плода.
  • Внутрішньоутробна загибель плода.
  • Слабкі перейми та потуги або їх повна відсутність.
  • Неможливість проходження цуценят родовими шляхами самиці.

Ускладнення є характерними для таких великих порід, як доги, вівчарки, лабрадори, бульмастифи, сенбернари. Зазвичай такі собаки народжують лише декілька цуценят. Труднощі під час пологів можливі й у собак брахіцефалічних порід: англійських та французьких бульдогів, мопсів — через специфічну дихальну систему.

Як зрозуміти, що собака скоро народить?

За декілька днів до пологів в собаки опускається живіт. Тварина стає стурбованою. Намагається рити підлогу, вимагає уваги людини або шукає затишне місце, де можна сховатися. Собака може просити їжу або відмовлятися від неї. Перед пологами температура тіла собаки знижується до 37 або навіть 36,5 градусів.

Що підготувати для пологів?

Організуйте для улюблениці затишний простір, де вона зможе народити потомство. Гарний варіант — велика коробка, куди помістяться чиста підстилка, пелюшки та улюблені іграшки вихованки. Перед пологами під рукою мають бути такі речі:

  1. Чисті рушники чи пелюшки.
  2. Антисептик для миття рук.
  3. Грілка.
  4. Зеленка.
  5. Терези для зважування цуценят.
  6. Простерилізовані ножиці та стерильні нитки.

Також важливо, щоб у вашому переліку контактів був номер ветеринарної клініки. Краще завчасно домовитися з ветеринаром про приймання пологів, якщо хочете максимально убезпечити собаку та її майбутнє потомство.

Поради щодо приймання пологів у собаки

Помивши руки, прийміть перше цуценя. Звільніть його від навколоплідної оболонки. Після перев’яжіть пуповину ниткою та обріжте трохи вище. Зріз обробіть зеленкою.

Цуценя треба обережно обтерти рушником, прибрати слиз із носика та ротика, а потім покласти поряд із мамою, щоб воно почало ссати молозиво. Пологи можуть тривати від 3 до 12 годин.

Не впевнені, що впораєтеся самостійно? Щось у стані вагітної собаки вас бентежить? Обов’язково зверніться до Animal Clinic. Наша команда ветеринарних акушерів має значний досвід приймання пологів у собак різних порід в Києві та Київській області. Ми професійно та дбайливо допоможемо потомству вашої улюблениці з’явитися на світ.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!