Ушкодження тканин у тварин

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Одна з найчастіших причин звертання власників до Animal Clinic за ветеринарною допомогою — ушкодження м'яких та кісткових тканин у домашніх тварин. Вони можуть відбуватися через необережність господарів, самих вихованців, гри чи сутички з іншою твариною, жорстокість сторонніх людей, техногенні явища та ін. Важливо одне: негайно привезти тварину до ветеринара!

Як зрозуміти, що вихованець забився?

Забиття — це закрита травма, при якій немає порушення цілісності шкіри, але пошкоджені кровоносні та лімфатичні судини. Багато власників спочатку не надають великого значення забиттю, якщо помітили, як його було отримано.

Зазвичай це відбувається під час фізичної активності або під час взаємодії з іншими тваринами. Але, навіть якщо травма здається вам незначною, спостерігайте за поведінкою та зовнішнім виглядом улюбленця. Про отриманий забій свідчать такі ознаки:

  • Припухлість, синець або набряк.
  • Неможливість стати на лапку.
  • Слабкість чи мінімальна рухливість.
  • Кров при кашлі в слині, сечі або калі — при забоях внутрішніх органів.

Ці ж ознаки скажуть вам про забиття, якщо воно сталося поза вашим полем зору.

Поширені пошкодження кісткових та хрящових тканин

Подібні ушкодження є поширеними серед собак, адже вони більше за інших братів наших менших контактують із навколишнім світом. Кішки ведуть більш спокійний спосіб життя, але страждають через власні витівки в межах квартири, а при невдалих спробах полювати птахів нерідко випадають із вікон.

Ушкодження кісток трапляються також у гризунів та птахів. Небезпечним фактором може бути клітка (маленька або з дефектами конструкції, наприклад, несправними дверцятами). Найпоширенішими пошкодженнями кісткових та хрящових тканин серед наших пацієнтів є такі:

  1. Перелом лапи. Про нього свідчать скиглення, гематома, кульгавість, аномальна рухливість кінцівки. Але є інші проблеми зі здоров'ям, які провокують таку симптоматику: абсцес, новоутворення, травма м'яза та ін. Саме тому важливо провести діагностику якомога раніше.
  2. Дископатія — зсунення чи руйнація міжхребцевого диска. Якщо відбуваються суттєві ушкодження без втрати основних функцій спинного мозку, тварина зазнає сильного болю, ледве спирається на кінцівки, мляво грає. Але можлива повна втрата мобільності. Симптоми виявляються через час від початку розвитку патології. Але є й хороша новина: можна вчасно помітити на рентгені порушення та розпочати лікування. Просто приводьте улюбленця на щорічне обстеження.

Якщо ваша домашня тварина погано рухається, ви помітили, що вона травмувалася, або погіршився її загальний стан, зверніться до Animal Clinic для проведення діагностики.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!