Правила в’язки собак

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Плануючи в’язку свого собаки, важливо визначити, чи має він племінну цінність. Опікуни самиці мають дійти висновку, чи є собака ідеальним представником породи. До того ж вони повинні бути готові витрачати не лише час та зусилля на догляд за улюбленицею, а й значну кількість коштів на утримання самиці та її потомства.

Підготовчий етап

Через домашнє утримання тічка в самиць відбувається двічі на рік: навесні та восени. Найкраще організувати спаровування саме навесні, адже потомство народиться влітку — зростатиме міцним та здоровим. Це особливо важливо, якщо тварина живе у вуличному вольєрі. Проте, якщо самиця утримується вдома, в’язка можлива й восени.

Вибравши пору року, за місяць до очікуваної тічки пару приводять до ветеринара, який оцінює стан підопічних та робить відповідні призначення, серед яких можуть бути наступні:

  • Діагностика.
  • Дієта.
  • Комплекс вправ.
  • Лікування.

За 2 тижні до початку тічки обидвох майбутніх батьків обробляють від внутрішніх та зовнішніх паразитів. Після проводиться планова вакцинація, якщо наближається термін її здійснення.

Як зрозуміти, що самиця готова до спаровування?

Тічка має 4 фази, головною з яких є еструс: виділення набувають світлішого забарвлення. За цей етап відповідальний гормон прогестерон: відбувається овуляція — вихід яйцеклітин з фолікулів. В цей час сука цілковито готова до спаровування, і найкраще обрати для цього перші 3 дні овуляції. Після проведення першої через пару діб радимо повторити в’язку задля того, щоб більша кількість яйцеклітин зустрілася зі сперматозоїдами — це шанс збільшити кількість цуценят.

Головні поради щодо процесу в’язки

Зазвичай тварин не доводиться спонукати до дій. Варто залишити собак разом — і кобель одразу почне залицятися до самиці. Але рекомендуємо дотримуватися цих порад:

  1. Запланувати спаровування на території самця — так він почуватиметься спокійніше та впевненіше.
  2. Призначити зустріч на ранок. Найліпший час — після ранкової прогулянки.
  3. Не годувати улюбленців перед зустріччю.
  4. Взяти з собою намордник для самиці, адже вона може почати поводитися агресивно щодо партнера.
  5. Допомогти тваринам, якщо самиця не налаштована на в’язку. Опікун суки має притримувати її за шию, а опікун самця — притримувати його за живіт, без примусу, щоб не налякати.

Не дивуйтеся, якщо після спаровування тварини ще певний час залишаються з’єднаними — це нюанс фізіології собак. Не роз’єднуйте їх, бо це травмує статеві органи.

Фахівці Animal Clinic, які мають акушерську спеціалізацію, — ваші надійні експерти у питанні контролю перебігу вагітності. Вони допоможуть майбутньому потомству з’явитися на світ.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!