5 актуальних запитань про переливання крові тварин

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Додавши до переліку послуг Animal Clinic переливання крові котам та собакам, ми хочемо, щоб ви більше знали про цю процедуру. Саме тому пропонуємо вам ознайомитися з відповідями на найпоширеніші запитання про гемотрансфузію.

1. Як проводиться гемотрансфузія?

Спочатку перевіряються основні життєві показники тварини, яка потребує переливання. Ветеринар вимірює температуру, артеріальний тиск, пульс, частоту дихальних рухів.

Далі готуються продукти крові, сумісної із кров'ю пацієнта. Фахівці перевіряють, щоб в них не було суспензії та пластівців. Субстанція нагрівається до температури тіла тварини. Заморожений компонент попередньо розморожується. Використовується фільтр, щоб у кровоносне русло не потрапили згустки.

Гемотрансфузія починається біопробою: протягом 15 хвилин вводиться невеликий обсяг компонента. Ветеринари оцінюють показники і, якщо все гаразд, продовжують процедуру. Є 3 способи здійснення переливання крові:

  • Гравітаційний.
  • Шприцевий.
  • За допомогою інфузійної помпи.

Метод вибирається в кожному випадку індивідуально.

2. Яка тварина може стати донором?

Для донації крові є такі умови:

  • Тварина є клінічно здоровою, попередньо обстеженою на хронічні вірусні захворювання.
  • Вік: 2–8 років.
  • Вага: понад 20 кг —для собак, 3 кг і більше — для кішок.
  • Донор вакцинований від вірусних інфекцій.

У собак беруть до 22 мл/кг ваги крові, у кішок — до 15 мл/кг.

3. Чому в одному випадку призначають переливання цільної крові, а в іншому — окремих її компонентів?

Для дієвого застосування продуктів крові після збирання рідина поділяється на такі складові, як:

  1. Еритроцитарна маса. Вводиться, щоб усунути анемію, для більшого насичення крові киснем.
  2. Плазма. Вводиться, коли виникає дефіцит факторів згортання. Продукт актуальний, якщо спостерігається інтенсивна кровотеча, гіпопротеїнемія (хвороби нирок, печінки, ШКТ). Вводиться пацієнтам з ДВС-синдромом, вірусними недугами, а також вихованцям, які отруїлися кумарином.

Рішення про гемотрансфузію цільної крові ветеринар приймає при втраті пацієнтом великого об'єму крові при хірургічному втручанні або травмі. Цілісна кров переливається без зволікання, оскільки через 4 години фактори згортання перестають бути ефективними.

4. У кішок та собак є поділ на групи крові?

Так. У собак налічується 8 груп крові. Ідеальними донорами вважаються власники групи DEA1, оскільки така кров має найвиразніші антигенні властивості.

У кішок виділяють 3 групи крові. Серед них немає універсальної, тому перед переливанням потрібно визначати групу чи робити перехресну пробу. Кішки відрізняються природним механізмом продукування антитіл до інших груп крові.

5. Де в Києві роблять переливання крові тварині?

У Києві переливання крові собакам та кішкам виконують ветеринари Animal Clinic, що на вул. Княжий Затон, 9. Живете в Київській області? Звертайтеся до наших філій за адресами: Борова, вул. Івана Франка 5/2; Софіївська Борщагівка, вул. Боголюбова, 44.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!