Як прийняти пологи в кішки?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Зазвичай від початку переймів до народження останнього кошеняти проходить доба, проте в окремих випадках процес може тривати два дні. Опікунам варто ретельно підготуватися до пологів улюблениці. У цій статті фахівці Animal Clinic розповіли, як саме це зробити.

Що підготувати для пологів вихованки?

Головне, що має бути під рукою, — телефон ветеринарної клініки. В будь-який момент можуть початися негаразди, тож краще, щоб пологи кішки відбувалися під наглядом кваліфікованого ветеринарного акушера. Важливо підготувати наступне:

  • Простору коробку з підстилкою та чистими сухими пелюшками. Це буде своєрідне гніздо.
  • Грілку.
  • Стерильні ножиці, стерильну нитку, зеленку.
  • Піпетку та марлю.

Кішка інстинктивно зрозуміє, як має діяти під час пологів. Проте опікуни обов’язково мають бути поряд, щоб в будь-який момент надати допомогу чи викликати лікаря.

Як зрозуміти, що кішка скоро народить?

За декілька днів до очікуваної події улюблениця почне поводитися незвично: ховатиметься в закутки або навпаки проситиме більше вашої уваги та пестощів.

Яскраво виражена схвильованість кішки є сигналом, що найближчим часом почнуться перейми. Обережно перенесіть вихованку до затишної коробки з текстильним начинням, щоб вона навела там лад та відчула себе в безпеці.

Як відбуваються пологи?

Коли вийшов корок слизу, народжується перше кошеня. Мати вилизуванням знімає з нього навколоплідний міхур, перегризає пуповину та з’їдає плаценту. В цей час в коробці має перебувати тепла грілка, щоб малеча не змерзла.

Коли усі кошенята з’являться на світ, перекладіть їх на кішку. Це сприятиме появі молока та дозволить дитинчатам швидше почати ссати молозиво. Далі замініть підстилку на чисту та забезпечте котячій родині тишу й спокій.

Що робити у складних ситуаціях?

В багатьох випадках опікунам вдається впоратися самостійно. При затяжних переймах легко, але інтенсивно гладьте кішку по животу та спинці — для активації процесу пологів.

Якщо мати не подбала про усунення навколоплідного міхура, обережно обітріть кошеня марлею та прочистіть носика піпеткою або кінчиком марлі, щоб маля вільно дихало.

Кішка не перегризла пуповину? Перев’яжіть пупковий канатик ниткою на відстані двох сантиметрів від животика кошеняти та переріжте його ще вище на один сантиметр. Місце зрізу обробіть зеленкою. Обов’язково зверніться по допомогу до ветеринара у наступних випадках:

  1. Перед пологами в самиці почалися кров’яні виділення.
  2. Перейми протікають понад 6 годин.
  3. Кошеня тривалий час не показується чи застрягло.
  4. Кошеня народилося, а послід — ні.
  5. Потомство мляве, неохоче до їди.
  6. Після пологів в кішки почалася кровотеча.
  7. Тварина не доглядає за потомством.

Довірте прийняття пологів акушерам-гінекологам Animal Clinic. У нас є все необхідне для термінового обстеження та надання невідкладної допомоги задля збереження здоров’я та життя матері-кішки та її потомства.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!