• Головна
  • Новини і події
  • Свербіж у тварин. Чому проявляється, на що звернути увагу та як відбувається лікування

Свербіж у тварин. Чому проявляється, на що звернути увагу та як відбувається лікування

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Свербіж є гострою реакцією організму тварини на певний подразник, який проявляється неприємним відчуттям поколювання та може виникнути в будь-якій ділянці шкіри. Свербіж буває гострим та хронічним.

Що спричиняє свербіж?

Проблема може виникнути як через зовнішній фактор, так і через збій в роботі організму. Є наступні причини свербежу:

  • Зовнішні паразити. Різні роди кліщів викликають названі на їхню честь шкірні захворювання: саркоптоз, демодекоз, хейлітіоз. Також свербіж викликають блохи, волосоїди комахи та мошки.
  • Шкірні інфекції: бактеріальна чи грибкова.
  • Алергії: атопія — на зовнішні фактори, харчова — на компоненти їжі.
  • Гормональні порушення: патології функціонування щитоподібної залози та наднирників.
  • Нейрогенний чинник. Головною причиною є порушення роботи нервової системи, біль, а свербіж є вторинним явищем. Наприклад, улюбленець вилизує область суглоба через запальний процес та біль у ньому. Або, наприклад, кішка вилизує тільки живіт. В такому випадку треба провести не лише діагностику свербежу, а й перевірити наявність запальних процесів в сечовидільній системі.
  • Психогенний. Чинником є стрес тварини. Вихованець нудьгує, переживає переїзд, появу нового члена родини або втрату господаря, його лякають гучні звуки.

Нейрогенний та психогенний свербіж — це діагнози-виключення, що потребують більш тривалої діагностики та огляду в декількох фахівців.

Чому слід звернутися до ветеринара при появі симптомів свербежу?

Тварина намагається вгамувати свербіж не лише чуханням, а й покусуванням, вилизуванням, тертям об предмети. Слід звернути увагу поведінку улюбленця: може виникнути нехарактерні для ви хованця агресія, збудження, в’ялість або нетерплячість.

Помітивши такі прояви, треба звернутися до ветеринара. По-перше, тварина занепокоєна, а іноді свербіж настільки сильний, що вона не може спокійно їсти та спати. По-друге, при розчісуванні кігтями улюбленець травмує шкірний покрив, що призводить до інфікування, додаткових ускладнень та ще тривалішої діагностики й лікування.

Виявлення причини та лікування свербежу

Перед візитом до лікаря не оброблюйте тварину жодним спреєм, маззю, шампунем, щоб фахівець міг правильно оцінити стан шкіри та підібрати відповідну діагностику. Вона складається з наступних заходів:

  1. Тест з вологим папером для виявлення бліх, блошиних фекалій. Багато хто з опікунів навіть не підозрюють наявність цих паразитів у хатнього улюбленця, бо помітити їх дуже складно. Алергічна реакція часто проявляється на слину блохи.
  2. Зішкріби: поверхневі та глибокі — для виявлення кліщів, які провокують демодекоз, саркоптоз, нотоедроз.
  3. Скотч-тест — для виявлення збудників хейлітіозу, вошей та волосоїдів.
  4. Цитологічне дослідження шкіри — для виявлення маласезій, онкологічних чи атипових клітин шкіри.
  5. Мікологічне чи бактеріологічне дослідження — для виявлення патогенної мікрофлори шкіри грибкового чи бактеріального походження.
  6. Дослідження на алергени.

Лікування підбирається відповідно до знайденої причини. Якщо причиною свербежу є зовнішні паразити, шкіра улюбленця оброблюється проти них, застосовується місцева та системна терапія.

Якщо причиною є шкірна інфекція, пацієнт потребує протигрибкової чи антибактеріальної терапії. Свербіж викликала харчова алергія? В такому випадку алерген виключається з раціону, а якщо контактна (атопія), застосовуються препарати для пригнічення свербежу та місцеві обробки.

Якщо свербіж виник через нейрогенний чинник, ветеринари виявляють причину болю, застосовують терапію відповідно до специфіки основної проблеми, а також знеболювальні препарати.

При психогенній причині свербежу лікування полягає у прийомі заспокійливих засобів та створенні сприятливих умов для проживання тварини.

Як ви вже зрозуміли, в свербежу є багато причин, а не тільки алергія, як багато хто вважає. Приходьте на прийом в Animal Clinic. Тут ветеринар-дерматолог знайде джерело проблеми та допоможе улюбленцю.



Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!