«Поштові конвертики» — оксалати кальцію в сечі котів та собак

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Оксалати кальцію — октаедри, що не мають пігменту й нагадують маленький конвертик. Виявляються зазвичай в сечі з високим показником кислотності та бувають двох типів: дигідрати (широко поширені) та моногідрати.

Чому та в яких тварин в сечі виявляють ці уроліти?

Такі елементи формуються, якщо тварина надміру споживає рослинні продукти, зокрема овочі. У собак утворення оксалатів кальцію може бути спровоковано різними недугами: гіперадренокортицизмом, гіперкортизолемією, гіперкальціємією, гіпероксалурією. Це явище частіше спостерігається у самців. До утворення цього різновиду каменів особливо схильними є наступні породи:

  • Собак — мітельшнауцер, йоркширський тер'єр, лхаський апсо, такса, німецький шпіц, ши-тцу, цвергшнауцер, чихуахуа.
  • Котів — британська короткошерста, персидська, шотландська висловуха, регдолл, гавана.

Потрібно вживати профілактичних заходів, щоб цей різновид уролітіазу не мучив тварину. Рекомендованою є їжа, що багата на фосфор, калій та магній. Необхідно знизити об’єм споживаних вуглеводів, а от об’єм споживаної води — збільшити.

Виявлення оксалатів кальцію та позбавлення від них

Оксалати кальцію у вигляді поштових конвертиків в нашій ветклініці в Києві дозволяють виявити 2 види досліджень:

  1. Лабораторне дослідження сечі.
  2. Рентгенографічне дослідження. Уролити є рентгеноконтрастними, а наше високотехнологічне обладнання дозволяє побачити їх у сечовому міхурі, лоханках нирок, сечоводах, а також на всьому протязі уретри пацієнта.

«Поштові конвертики» не розчиняються. Одним з шляхів їх виведення є хірургічний. Не виключено, що після того, як сечові камені оксалатно-кальцієвої природи будуть видалені, утворяться нові. Це відбувається у 50% прооперованих тварин, особливо якщо їхні власники не дотримувалися рекомендацій ветеринара.

Дбайте про здоров'я свого вихованця, виконуйте лікарські приписи й забезпечуйте домашню тварину правильним раціоном — ці заходи допоможуть не допустити утворення уролітів.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!