Кастрація кота та собаки: коли каструвати і як відбувається операція?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Якщо кіт або пес не бере участі в племінному розведенні, його прагнення до розмноження лише обтяжує життя і самій тварині, і її опікуну. На щастя, уникнути цього дозволяє проста та безпечна процедура — кастрація кота та собаки.

Як поводиться кіт чи собака в період статевого дозрівання?

Приблизно в 7 місяців у тварин починається статеве дозрівання, тобто гормони починають активно вироблятися. Внаслідок цього поведінка тварини змінюється:

  • Кіт голосно і протяжно нявкає, а пес — виє.
  • Вихованець може стати агресивним.
  • Тварина мітить у різних місцях будинку.
  • З'являється потяг до псування меблів, взуття або шпалер.
  • Трапляються бійки з іншими самцями, які іноді закінчуються серйозними травмами або навіть смертю.

Після кастрації перераховані вище негативні чинники зникнуть, адже вироблення статевих гормонів припиниться. Домашній улюбленець стане більш врівноваженим і покладливим, перестане залишати мітки. До того ж знизиться ризик розвитку онкологічних захворювань, пов'язаних із статевими гормонами, наприклад, аденоми простати.

Кастрація кота та собаки — спосіб продовжити вихованцю життя: кастровані тварини живуть приблизно на 1,5–2 роки довше, ніж ті, яких не було прооперовано.

У якому віці каструвати кота чи собаку?

Каструвати кота краще у віці 7–9 місяців. Кастрація собаці показана в 7 місяців, якщо вона дрібної породи, і в 1 рік або 1,5 років, якщо у вас самець великої породи.

Але кастрація кота і собаки може бути проведена і в пізнішому віці. Головне — враховувати стан здоров'я тварини, тобто попередньо їй потрібно буде провести діагностику, зокрема, клінічний та біохімічний аналіз крові, а також УЗД серця.

Як проходить кастрація кота та собаки?

Якщо кіт або пес не крипторх, тобто обидва сім’яники розташовані в мошонці, на шкірі в цій області робиться маленький надріз. Судина перев'язується, а сім’яний канатик і насінники видаляються. Процес триває приблизно 10 хвилин.

Якщо мова про крипторха, тобто самця, в якого одне або обидва яєчка не опустилися в мошонку, залежно від їхнього розташування можливі 2 варіанти розвитку подій:

  1. Лапароскопія — операція через пару крихітних проколів.
  2. Порожнинна операція — невеликий розріз черевної порожнини.

В цьому випадку процедура триває близько півгодини. Попередньо потрібне УЗД органів малого тазу, щоб зрозуміти, де знаходиться сім'яник. Кастрація коту та собаці завжди проводиться під загальною анестезією.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!