Що таке дентальна корекція гризунам і кроликам?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Дентальна корекція потрібна при надмірному зростанні зубів, від якого страждають кролики, дегу, шиншили, морські свинки та пацюки. Їхні різці не мають коренів і ростуть усе життя. Якщо вони недостатньо сточуються об їжу, знадобиться допомога лікаря. Наш ветеринар-стоматолог в Києві та Київській області підпилює зуби й перевіряє, щоб в ротовій порожнині не було застряглої їжі, абсцесів, а також зубів, що хитаються.

Якщо пацієнту погано, він слабкий і не може їсти, декілька днів треба погодувати його через шприц. Коли тварина зміцніє, процедуру, що передбачає введення пацієнта в загальний наркоз, буде проведено.

Проблема та її наслідки

У разі патології зуби ростуть неправильно, ранячи тканини ротової порожнини. Таке порушення може бути обумовленим не лише неправильним харчуванням, а й травмою, або генетичною схильністю. Про те, що зуби улюбленця ростуть понад міру, вам скажуть такі симптоми:

  • Неможливість поїсти.
  • Слиновиділення.
  • Потирання мордочки лапками, ніби щось заважає.
  • Схуднення.
  • Свищі та абсцеси на нижній щелепі — у запущеному випадку.

Якщо довго ігнорувати проблему та не звертатися до лікаря, можуть ослабнути жувальні м'язи. Іноді стається вивих нижньощелепного суглоба, після якого доведеться допомагати вихованцеві з прийомом їжі протягом всього його життя. Чим раніше ви почнете вирішувати проблему, тим більшою є ймовірність, що незабаром тварина знову зможе нормально їсти та повернеться до звичного життя.

Профілактика надмірного росту зубів у кроликів і гризунів

Особливо важливим є правильне харчування. Велику частину раціону кролика, дегу, морської свинки і шиншили має становити сіно преміум-класу — з великим вмістом трави тимофіївки. Дешеве сіно не містить цього злаку і не дозволяє в потрібній мірі сточувати зубки. Можна давати столову ложку трав'яного гранульованого корму на день. Також обов'язково пригощайте зеленню й овочами. Основа пацючого меню — зернові культури.

Обов'язково періодично перевіряйте передні зуби на наявність викривлень, зміну кольору і довжини. Кожні пів року навіть здорове звірятко потрібно привозити на профілактичний огляд ротової порожнини.

Важливо: кролики і травоїдні гризуни не повинні голодувати, навіть якщо мають проблеми з зубами, інакше можуть виникнути незворотні зміни у шлунково-кишковому тракті. Якщо тварина не їсть понад 6 годин і протягом того ж проміжку часу не випорожнюється, терміново звертайтеся до Animal Clinic.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!