5 питань, що часто ставляться, про вакцинацію тварин

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Багато власників домашніх вихованців відмовляються їх вакцинувати, керуючись тим, що вуличні та дикі тварини чудово обходяться без щеплень. Але це слабкий аргумент з огляду на високу смертність від вірусів. Дізнавшись більше про вакцинацію, ви переконаєтеся, що вона потрібна і вашому улюбленцю.

1. Чому вакцинують тварин?

Віруси — живі організми, що адаптуються до нового середовища і мутують. Але завдяки вакцинації відсоток захворюваності домашніх тварин знижується. Відмовляючись щепити вихованця, або роблячи це не вчасно, господар забезпечує вірусам можливість вижити та поширитися.

Пам'ятайте: є загальні для людей та тварин небезпечні захворювання — лептоспіроз та сказ. Якщо у першому випадку недугу можна вилікувати, то сказ є смертельним для зараженого організму.

2. Чи є сенс прищеплювати улюбленця, якщо він не виходить на вулицю?

Так, обов'язково, адже є захворювання, які можна принести додому із взуттям чи одягом. Це чумка, ринотрахеїт кішок, парвовірусний ентерит, панлейкопенія, каліцивіроз.

3. Чи потрібно вакцинувати дорослу тварину?

Так, кожні 12 місяців, все життя, комплексною вакциною: вірусні інфекції + сказ. Перед вакцинацією варто проконсультуватися з ветеринаром щодо протипоказань. У поважному віці імунітет тварини слабшає, більше ризиків захворіти на інфекційні недуги.

4. У якому віці вперше прищепити цуценя чи кошеня?

Є цілий перелік загальних правил:

  • Вперше вакцина вводиться дворазово із проміжком 3–4 тижні.
  • Цуценя або кошеня спочатку вакцинують у 8 тижнів, або 6–7 тижнів при гуртовому утриманні або ранньому відлученні від матері. По досягненні 3 місяців — ревакцинація комплексною вакциною.
  • Щеплювати повністю здорових тварин, без глистів.

5. Чи буває побічний ефект від вакцинації?

Від сучасних вакцин — рідко. Але може підвищитися температура на 1–2 доби, з млявістю, сонливістю та відсутністю апетиту; можливі одноразове блювання та пронос.

Якщо після вакцинації виявилося захворювання, це не є наслідком неякісної вакцини. Значить, тварину було щеплено, коли її захворювання було в інкубаційному періоді, або при ослабленій імунній системі.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!