Що робити, якщо кульгає собака: коли робити операцію рекомендує ветеринар-ортопед?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Кульгавість у собаки — симптом, який відразу стає помітним, але сигналізувати він може про різні патології і травми. Дії опікуна мають бути такими:

  • Обережно оглянути лапу, яка викликає занепокоєння. Потрібно перевірити, чи на ній немає порізів, слідів від укусів, наколів або набряку. Якщо побачили ранку, обробіть її хлоргексидином та закрийте пов'язкою. Якщо лапа опухла, краще одразу звернутися до ветеринара-ортопеда.
  • Не давати улюбленцеві жодних таблеток «від кульгавості». Нестероїдні протизапальні засоби лише знімають біль та запалення, але не усувають проблему. Тобто ви тільки замаскуєте симптоми, а недуга може тільки посилитися.
  • Запишіть всю інформацію про кульгавість для ветлікаря: на яку лапу, як давно та за яких обставин кульгає собака.

Вихованцю допоможе ветеринар-ортопед. Він огляне пацієнта та проведе діагностику, за результатами якої буде обрано найбільш результативну методику лікування. Тепер ви знаєте, що робити, якщо кульгає собака, і чого точно робити не варто.

Чому собака кульгає, якщо видимих причин немає?

Окрім зовнішніх ушкоджень, бувають і внутрішні. Наприклад, могло статися розтягнення, надрив, розрив зв'язки чи м'яза, буває вивих суглоба чи гематома від забиття. Також у кінцівці могло розвинутися новоутворення.

Також поширена причина кульгавості — спадкова або набута недуга суглобів, наприклад, дисплазія ліктьового або кульшового суглоба. Надмірне навантаження на суглоби може створювати зайва вага. У собак поважного віку кульгавість часто провокує артрит.

Якщо ви розгубилися: що робити, якщо кульгає собака, звернутися до ветеринара-ортопеда — найкраще рішення. Якщо серйозну травму або патологічний процес не лікувати, надалі рухливість лапи може стати обмеженою, тобто собака кульгатиме все своє життя.

Коли робити операцію, якщо собака кульгає?

В окремих випадках при появі кульгавості буде ефективним лише хірургічне лікування. Ветеринар-ортопед призначає операцію, якщо під час діагностики виявились такі порушення, як:

  • Ушкодження менісків колінного суглоба — трапляється, якщо розірвані хрестоподібні зв'язки.
  • Перелам кістки. Щоб уникнути неправильного зрощення та довічно порушеної ходи, необхідно провести операцію.
  • Порушення цілісності зв'язки чи сухожилля. Немає препарату, що допомагає відновити пошкоджену структуру. Потрібна операція та подальша фіксація.
  • Вивих колінної чашечки. Особливо характерний для собак карликових та дрібних порід, а відбувається через аномалії розвитку кісток. Якщо патологія досягла 4-го ступеня, це один із тих випадків, коли робити операцію — єдине рішення для вправлення.
  • Дисплазія кульшових суглобів. Головка стегнової кістки виходить зі свого заглиблення, що згодом спровокує артроз та руйнування суглоба. Якщо ігнорувати необхідність хірургічного втручання, в майбутньому додадуться інші патології: остеоартрит або вивих тазостегнової кістки.
  • Пухлина в кістці кінцівки чи хребті. Поширені діагнози — заочеревинна гемангіосаркома, синовіальна саркома, новоутворення корінця спинного мозку.

Як бачите, причина кульгавості не завжди прихована в кінцівці. Щоб визначити та локалізувати її, ветеринар-ортопед має необхідний досвід, навички та обладнання.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!