Коронавірус: у яких тварин буває, симптоми, лікування та профілактика

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Більшість відомих сьогодні коронавірусів передаються від тварини тварині, усередині виду. В одних він протікає безсимптомно, в інших може викликати неприємні ознаки і навіть призвести до летального результату.

Сприйнятливість тварин до коронавірусу

Чотирилапі друзі людини можуть захворіти, а можуть бути просто носіями вірусу. У собак та котів коронавірус проявляється по-різному. Ветеринарними фахівцями доведено, що збудник не інфікує органи дихання собаки, а потрапляє у шлунок через ніс чи рот. Причинами інфікування можуть бути заражені собачі фекалії або забруднена ними вода, а також іграшки або інші предмети, з якими контактував хворий пес. Симптоми такі:

  • Слабкість, втрата апетиту, можлива лихоманка.
  • Водяниста діарея з домішкою крові або слизу, блювання.
  • Зневоднення, здатне викликати проблеми з кровообігом та порушення серцевого ритму.

Собака, у якої слабкий імунітет, наприклад, цуценя, може загинути. Що стосується кішок, коронавірус у більшості з них проходить безсимптомно. До 90% домашніх котів захворювали хоча б один раз, але опікуни могли цього не помітити. Симптоматика може бути, але вона така сама, як у багатьох кишкових захворювань:

  • Діарея.
  • Слабкість.
  • Блювота.
  • Знижена активність.
  • Відсутність апетиту.

Ці ознаки часто одноразові, тому легко зробити висновок, що вихованець просто з'їв несвіжий продукт. У багатьох кішок коронавірус проходить протягом місяця, але інколи мутує та провокує інфекційний перитоніт.

До вже названих симптомів можуть додатись судоми та підвищення температури тіла. Таке захворювання не пройде саме, воно є смертельно небезпечним і потребує негайного звернення до ветеринара.

Лікування коронавірусу у тварин

Не можна займатися самолікуванням коронавірусу у тварини. Якщо припускаєте, що вихованець міг захворіти, негайно доставте його до Animal Clinic. Наші ветеринари проведуть необхідні дослідження та призначать за їх результатами ефективне лікування.

Діагностика коронавірусу у кішок вимагає виконання ПЛР-тесту, загального та біохімічного аналізу крові, а також взяття ректального мазка. При кишковому коронавірусі фахівець може призначити дієту, ліки та краплі, завдяки яким з вірусом вдасться впоратися за кілька тижнів.

Якщо коронавірус хронічний або легко протікає, медикаментозне лікування не передбачено. Якщо вірус мутував і переріс у перитоніт, ветеринар може призначити засоби, що полегшують симптоми, але багато котів з цією недугою і собаки з низьким імунним статусом, на жаль, не виживають. Саме з огляду на смертельну небезпеку важливо терміново звернутися до ветклініки.

Профілактика коронавірусу у домашніх тварин

Єдиний дієвий спосіб уберегти тварину від коронавірусу — профілактика. Захворювання розвивається швидше, якщо кілька тварин одного виду утримуються разом. Тобто, якщо у вас дві кішки, і одна з них, ймовірно, заразилася коронавірусом, її необхідно ізолювати від інших та провести дезінфекцію приміщення. Подбайте про наявність у вихованця індивідуальних іграшок та набору посуду.

Обстежити потрібно буде не лише ймовірного хворого, а й інших ваших тварин. Якщо випускаєте улюбленців надвір, регулярно вакцинуйте їх, обробляйте від глистів та інших паразитів.

Бажано виключити попадання з вулиці до будинку бруду та фекалій. Для цього потрібно відразу мити взуття або обмежити доступ вихованців до коридору. Також слідкуйте, щоб тварина не облизувала ваше вуличне взуття чи коридорну підлогу.

Не ігноруйте потреби проконсультуватися з ветеринаром та обстежити тварину, оскільки це може врятувати їй життя. Краще мати під рукою номер ветеринарної клініки. Щоб зателефонувати до Animal Clinic, набирайте, 0673339563 — ми надамо кваліфіковану допомогу.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!