Купірування вух та хвостів у собак

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Купірування — часткове чи повне хірургічне видалення хвоста або вушної раковини. Незважаючи на раніше актуальну тенденцію, все частіше можна побачити собак у природному зовнішньому вигляді. Ті, хто сьогодні планує обзавестися вихованцем, задаються питанням: «Чи необхідна така процедура взагалі?». Пропонуємо в цьому розібратися.

Походження традиції купірування

Найбільш ранні відомості про купірування датуються V ст. до н. е. Римляни видозмінювали собакам вуха й хвости, вірячи, що таке перевтілення запобіжить зараженню сказом. Пізніше процедуру стали проводити псам бійцівських і мисливських порід, оскільки саме вуха та хвіст дуже вразливі під час сутички. Через тривалу популярність купірування людина відвикла від того, як собаки виглядають насправді. На основі цього встановилися стандарти порід.

Хвіст вкорочують новонародженим цуценятам, яким виповнюється тиждень, або трохи раніше, поки зберігається м'якість хребців. Процедуру не проводять під наркозом, оскільки в такому ранньому віці він протипоказаний. Вуха обрізають двомісячним цуценятам під наркозом за трафаретами, а далі стежать за тим, чи правильно вушка встають. У деяких порід вуха можна купірувати раніше двох місяців.

Міфи про купірування

Є декілька міфів про начебто користь купірування:

1. Купірування зменшує схильність до вушних недугів.

Неправда. Науково доведено, що здоров'я не залежить від форми вушної раковини.

2. Реабілітація проходить болісно.

Реабілітація проходить спокійно. Занепокоєння у цуценяти може викликати післяопераційний ковпак. Так як купірування хвоста можна робити від двох днів після народження, то тварина навіть не пам'ятає про його існування.
Це не так. Період відновлення супроводжується болісними відчуттями.

3. Пес зможе нормально жити без вух і хвоста.

Така думка є хибною. Ці органи відповідальні за комунікацію, а їх корекція або видалення може погано позначитися на соціальному житті улюбленця. Сторона, в яку хвіст під час виляння більше нахиляється, відображає настрій тварини.

Заборона купірування

Зараз купірування знаходиться під забороною в країнах ЄС, ПАР, Америці та Австралії. Європейський парламент в кінці XX століття прийняв конвенцію, яка забороняє косметичне купірування. Наприклад, доберманів з обрізаним хвостом і вухами не допускають до участі в європейських виставках.

Не потрапили під заборону тільки породи, виведені в країні, яка не прийняла відповідний закон. Повний перелік порід можна подивитися на офіційному сайті Міжнародної кінологічної федерації.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!