Паразитарні захворювання, характерні для весняного періоду. Частина 1

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Навесні ймовірність заразитися недугами, які передаються паразитами, зростає навіть в тих тварин, котрі ніколи не полишають меж будинку. Фахівці Animal Clinic розповіли про ці небезпеки, їхні ознаки та як від них вберегтися.

Блошиний дерматит

З настанням весни активізуються блохи. Вони можуть перебувати не лише на вулиці, а й у під’їзді, звідки на взутті або одязі людини потрапляють до її оселі. Ці комахи є переносниками різних захворювань. Зокрема, через них тварина може занедужати блошиним дерматитом. Він є алергічною реакцією організму на хімічні сполуки, що містяться у слині блохи. Найбільш поширеними є наступні симптоми:

  • Свербіж.
  • Сухість, почервоніння, облисіння шкіри в місцях укусів.
  • Висипання та утворення на шкірі.
  • Роздратованість тварини.
  • Поганий апетит.
  • Подерта шкіра в уражених ділянках.
  • Ламкість та випадіння шерсті.

Вберегтися від бліх допоможуть краплі на загривок та нашийник, просотаний спеціальним розчином. Якщо проблема вже спіткала вихованця, варто спробувати шампунь — засіб м’якої дії, або таблетки — при дуже ураженій шкірі, щоб не впливати на неї.

Недуги, спричинені коростяними кліщами

Коростяні кліщі в довкіллі можуть жити до трьох тижнів при низькій температурі та підвищеній вологості. Тож цілком закономірно, що навесні тварини дуже часто хворіють на недуги, викликані прониканням під шкіру та життєдіяльністю цих мікроскопічних форм життя:

  • Саркоптоз. Уражує переважно собак, котів — дуже рідко. Типовими проявами є ураження найбільш безволосих ділянок шкіри (пахової зони, країв вушних раковин, зон ліктьових та скакальних суглобів, живота). Спочатку з’являються висипання, далі — подряпані та облисілі ділянки. Без лікування зона ураження розширюється, можна помітити загальне погіршання самопочуття тварини, втрату ваги, збільшення лімфатичних вузлів.
  • Нотоедроз. Збудник розмножується лише на кішках, проте заразитися можуть собаки, гризуни та людина. Характерні симптоми — свербіж, пухирці, скоринки на шкірі, які спершу проявляються на голові, далі — на шиї, передніх та (рідко) задніх кінцівках. В кота без лікування може розвинутися гнійний кон’юнктивіт, набряклість повік, звуження ніздрів з ускладненим диханням.
  • Демодекоз. Ці кліщі розмножуються у волосяних цибулинах та сальних залозах шкіри, руйнуючи епітеліальні клітини фолікулів. Котів і собак уражують різні види цих кліщів. Захворювання супроводжується почервонінням шкіри, локальним випадінням волосся та себореєю.

Профілактичними засобами є акарицидні спреї, нашийники та шампуні, загальне зміцнення імунітету, наприклад, вітамінними добавками до раціону. Поява незвичних проявів на шкірі — привід звернутися до ветеринара-дерматолога Animal Clinic.



Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!