Чим небезпечний бабезіоз та як допомогти тварині після укусу кліща?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Бабезіоз (також піроплазмоз) — зараження бабезіями — паразитами, які здатні жити та розмножуватися всередині клітин. Вони потрапляють до крові тварини, коли кліщ кусає її та вприскує свою слину.

Бабезії руйнують еритроцити — клітини крові, відповідальні за постачання кисню до тканин та органів. Внаслідок цього дуже швидко розвивається анемія (зниження кількості еритроцитів), страждають внутрішні органи, насамперед печінка та нирки. За відсутності професійного лікування такий процес може найближчим часом завершитися смертю вихованця.

Як розпізнати бабезіоз?

Бабезіоз часто виявляється в собак і рідко — в котів. Період з моменту інфікування до появи ознак триває від пари днів до двох тижнів. Перші симптоми бабезіозу є наступними:

  • Байдужість до їжі.
  • Кволість.
  • Діарея, інколи блювота.
  • Підвищення температури до 40°, навіть вище.

Пізніше, коли недуга вже активно розвивається, сеча набуває насиченого забарвлення, аж до бурого. Слизові оболонки стають помітно блідими або жовтішають. З’являється задишка, а загальний стан улюбленця можна охарактеризувати, як важкий. За наявності таких симптомів слід негайно доставити тварину до лікаря.

Що робити, щоб укус кліща не був для тварини згубним?

Ваша пильність та своєчасне звернення до ветеринара допоможуть зберегти здоров’я та життя тварини. Пропонуємо 3 етапи захисту улюбленця від бабезіозу та його наслідків:

  • Профілактика. Обробка краплями, які наносяться на холку та оглядом шерсті тварини після кожної прогулянки в теплі пори року. Якщо помітили кліща, який присмоктався до шкіри вихованця, обережно викрутіть його, наприклад, за напрямком руху часової стрілки, обробіть місце укусу антисептиком та негайно зверніться до ветеринара!
  • Діагностика. Треба буде здати мазок на бабезіоз. Для дослідження потрібна лише крапля крові.
  • Лікування. На ранній стадії недуги зазвичай вдається обмежитися амбулаторним лікуванням. Після підтвердження діагнозу тварині вводиться препарат, який пригнічує життєдіяльність бабезій. Ситуація контролюється аналізами крові. У більш складному випадку може знадобитися лікування в стаціонарі, а інколи пацієнти потребують переливання крові чи еритроцитарної маси.

Не ігноруйте ознаки хвороби! Не намагайтеся лікувати вихованця самостійно. Зволікання може коштувати вам життя вашого улюбленця, тож терміново доставте його в Animal Clinic.



Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!