Кровопаразитарні захворювання собак і котів

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Кровопаразитарними називають недуги, спровоковані мікроорганізмами, які потрапляють до кровоносної системи та паразитують там. Захворювання поділяються на групи в залежності від локалізації паразитів:

  • В еритроцитах — бабезіоз і гемобартонельоз.
  • На поверхні кров'яних клітин — трипаносомоз і малярія.
  • У клітинах білої крові, а також у тромбоцитах — анаплазмоз та ерліхіоз.

Коти й собаки заражаються кровопаразитарними захворюваннями через укуси інфікованих кліщів і комах, а у випадку з деякими захворюваннями — при порушенні цілісності шкірного покриву в наслідок бійки з хворою твариною

Викликані кровопаразитами хвороби собак

До поширених кровопаразитарних недугів собак належить піроплазмоз, яким тварин заражають іксодові кліщі. Через руйнування еритроцитів піроплазмами, що розмножуються, можуть проявлятися такі симптоми, як анемія, ниркова й печінкова недостатність.

Піроплазмоз виявляють в лабораторних умовах. Забір крові для аналізу здійснюють з вуха або вени на лапі. При відсутності терапії для зараженої собаки висока ймовірність летального результату.

Гемобартонельоз провокує гемотрофічна мікоплазма, що потрапила до організму при укусі кліща або комахи, яка харчувалася кров'ю інфікованої тварини. Собака може заразитися, б'ючись або граючи із зараженою твариною. Хвороба або протікає без видимих симптомів, або починається анемія. Для виявлення мікоплазми в крові пацієнта ветеринари застосовують світлову мікроскопію та ПЛР-діагностику.

Котячі недуги кровопаразитарної природи

Коти більше схильні до гемобартонельозу, що викликається мікоплазмою Haemofelis. В них більш виражена симптоматика захворювання. Коти заражаються переважно від укусів бліх або через подряпини та укуси, отримані в бійці з носіями інфекції. Мікоплазми розмножуються дуже швидко, руйнуючи еритроцити печінки, селезінки, лімфовузлів, кісткового мозку. Запідозрити недугу можна за такими симптомами:

  • Анемія.
  • Висока температура.
  • Жовтий відтінок слизових.
  • Млявість.
  • Зменшення маси тіла.

Діагностувати гемобартонельоз у кішок дозволяє метод фарбування мазка крові за Романовським-Гімзою та проведення ПЛР-діагностики. Уберегти вихованця від кровопаразитарних захворювань допомагають інсекто-акарицидні засоби, що запобігають атаці шкідливих комах.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!