Авітаміноз у котів та собак

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image
Здоровий та доглянутий вихованець — гордість господаря. Але власники не завжди помічають невеликі зміни в зовнішньому вигляді, а також поведінці кота й собаки. Випадання шерсті пояснюють сезонним линянням, а апатію — простою відсутністю настрою. Але все-таки ці ознаки можуть свідчити про проблеми зі здоров'ям. Причиною нерідко виявляється авітаміноз.

Причини розвитку авітамінозу

Тварини, як і люди, потребують вітамінів, щоб організм правильно функціонував. Через їх брак імунна система слабшає, це провокує серйозні недуги. Якщо ви обстежили вихованця та впевнені, що авітаміноз проявився не через глистів, захворювання шлунково-кишкового тракту, перегрів / переохолодження, лікування антибіотиками, вагітність або вигодовування дитинчат, причина криється в нестачі поживних речовин в їжі, яку ви пропонуєте улюбленцю.

Як зрозуміти, якого вітаміну не вистачає вихованцеві?

Слід визначити, які компоненти потрібні коту або собаці. Є набори симптомів, що вказують на дефіцит певної речовини:

  • Вітаміну А. Сухість слизових рота й очей, погіршення зору, уповільнення зростання, поява дерматологічних проблем, зниження ваги через відмову від їжі. Заповнити недолік ретинолу допоможе додавання в меню печінки, риб'ячого жиру та яєць.
  • Вітаміну В1. Анемія, слабкість, розлади травлення, судоми, линяння, втрата ваги. Соя, дріжджі та кісткове борошно впораються з проблемою.
  • Вітамінів В2 і В5. Апатія, повна відмова від їжі, діарея, уповільнений пульс, рясне слиновиділення, випадання шерсті. Може призвести до паралічу. Щоб не допустити цього, давайте улюбленцеві сире м'ясо, яловичу печінку, сою та жирний сир.
  • Вітаміну В6. Млявість, недокрів'я, уповільнення зростання, судоми. Допоміжні продукти — риба, соя, квасоля.
  • Вітаміну В12. Рідкісне явище, що стає причиною недокрів'я, екземи, порушень в роботі шлунково-кишкового тракту. Пригощайте вихованця жовтками яєць, яловичою печінкою, сиром.
  • Вітаміну С. Запалені та кровоточиві ясна, випадання зубів, слабкість, порушення метаболізму. Додайте в раціон кішки або собаки картоплю, моркву, печінку, свинячі нирки.
  • Вітаміну D. Частіше проявляється у кішок, адже вони не виходять на вулицю, а важлива умова вироблення компонента — сонячне світло. Починається діарея, збільшуються суглоби, порушується розвиток кісток, турбують судоми. Додавайте до їжі кісткове борошно. Але це лише частково заповнить нестачу вітаміну. Потрібні прогулянки на свіжому повітрі.
  • Вітаміну Е. Дефіцит речовини може спровокувати параліч. Його заповнюють за допомогою м'яса та соняшникової олії.

Підбираючи корм тварині, переконайтеся, що продукт містить всі актуальні для неї компоненти. Для кішок і собак будуть корисні пророщені пирій і пшениця. Якщо тваринку годуєте сухим кормом, то краще проводити ін`єкції вітамінів.

Вихованцеві стало погано? Зверніться в Animal Clinic в Києві або СМТ Борова. Наші ветеринари проведуть необхідні обстеження, зокрема, швидко та якісно здійснять лабораторну діагностику, щоб виявити причину проблеми та почати її вирішувати. Перейдіть до розділу «Контакти» і зв'яжіться з нами будь-яким зручним способом, щоб записатися на прийом.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!