Стороннє тіло всередині тварини: хірург призначить операцію?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Вихованці часто гризуть різні предмети, а, коли не в змозі виплюнути, ковтають їх. Кішки граються з клубками ниток та ялинковим дощиком. Що дуже важливо, побачивши нитку, що стирчить із рота улюбленця, за неї в жодному разі не можна тягнути, оскільки є ризик пошкодити внутрішні органи кота. Собаки часто не проти пожувати дрібні гумові іграшки, м'ячики та інші речі.

Якщо ви помітили, що вихованець проковтнув щось неїстівне, або припускаєте, що всередині тварини є чужорідний предмет за наявністю блювоти, відмовою від їжі та відсутністю випорожнень, слід одразу ж звернутися до ветеринара. Витягти предмет із організму пацієнта краще в перші 6 годин — тоді не буде згубних наслідків.

Якщо виявлено стороннє тіло всередині тварини, хірург призначить рентгенографію та УЗД черевної порожнини, щоб визначити місцезнаходження предмета. Метод лікування вибирається залежно від локалізації, розміру та матеріалу предмета:

  • Деякі маленькі сторонні тіла виходять самі. Ветеринар призначає симптоматичну терапію. Цей варіант можливий, якщо моторика кишківника в нормі.
  • Предмет невеликого розміру або щось, виготовлене з м'якого матеріалу, вдасться дістати зі стравоходу або шлунку за допомогою ендоскопа. Хірург проведе малоінвазивну операцію, ввівши через порожнину рота мініатюрне обладнання: захоплення з камерою.
  • Якщо стороннє тіло застрягло в шлунку або кишківнику, може бути призначено ентеротомію або гастротомію. У ході хірургічного втручання розрізається стінка органа, витягується предмет, і стінка ушивається. Якщо розвинувся некроз кишківника, уражена частина підлягає видаленню.

Через тривале перебування стороннього тіла в шлунково-кишковому тракті може утворитися кишеня в стінці стравоходу, розвинутися травматичний гастрит або ентерит, некроз, може статися розрив кишківника, одна його частина може увійти до іншої. Можливий летальний кінець. Ризик виникнення ускладнень — головна причина не зволікати, а якнайшвидше довірити вихованця досвідченому хірургові Animal Clinic.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!