Що чекає на опікуна, якщо його собака народить цуценят?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Поява потомства в улюблениці — радісний момент, особливо якщо ви планували займатися розведенням собак. Проте період, поки цуценята ще зовсім малі, є дуже відповідальним. Опікун має слідкувати за гігієною та станом здоров’я малюків.

Годування — важлива умова для зростання міцних цуценят

Інколи стається так, що самиця не годує своє потомство. Природне вигодовування можливе іншою сукою, яка нещодавно народила. Проте, якщо її не вдасться знайти, завдання забезпечити малечі належне вигодовування лягає на плечі господаря.

Важливо засвоїти, що в новонароджених цуциків не має бути тривалих (понад годину) перерв між годуванням. Не можна годувати новонародженого собаку на руках. Краще, щоб він перебував на животику. Подавати молоко треба нестрімкою цівкою, щоб цуценя не вдавилося. Краще використовувати дитячу пляшечку. Треба дотримуватися такого графіку:

  • В перші 2 дні життя цуценя годують кожні 30–50 хвилин.
  • Далі, протягом першого тижня, треба давати молоко з проміжком в 2–3 години.
  • На другому та третьому тижні годувати слід кожні 4 години. Коли вихованці досягнуть тритижневого віку, в їхній раціон треба вводити розмочений сухий корм для цуценят.
  • Потім, доки не виповниться 2 місяці, давайте молоко через 4–5 годин.

Молока має вистачати і воно має підходити за складом. Найбільше схожим на молоко суки є овече та козине молоко. Також можна придбати збалансовану формулу у ветеринарній аптеці.

Догляд за цуценятами

При штучному вигодовуванні мати може відмовитися вилизувати малечу. Але цей процес відіграє важливу роль у випорожненні сечового міхура та кишківника, бо до 10-денного віку цуцики не мають рефлексів, що відповідають за вивільнення відходів життєдіяльності.

Тому масувати животик має опікун. Треба змочити ватний диск теплою водою та обережними легкими рухами водити по животику і ділянці біля анального отвору цуценяти, поки не станеться випорожнення.

У новонароджених цуценят відсутня терморегуляція. Якщо мати перебуває постійно поряд із ними, вони замерзнуть. В перші 2 доби життя переохолодження може стати смертельним для малят.

Можна помістити цуценят до коробки, щоб не було протягу. На першому тижні температура в цьому місці має бути 27–30 градусів, протягом наступних 3–4 тижнів — біля 25 градусів, а потім, до 6-тижденного віку — приблизно 21 градус. Підтримувати температуру вдасться за допомогою грілки або теплової лампи.

Профілактика глистів у цуценят та вакцинація

Перша дегельмінтизація проводиться у двотижневому віці. Це необхідний захід навіть для тих цуциків, які ще не бували на вулиці, адже зараження глистами може відбутися навіть внутрішньоутробно, під час пологів і при вигодовуванні.

Пам’ятайте, що у 4–8 тижнів собаку треба вперше вакцинувати комплексним препаратом. Для цього має пройти 10 днів після дегельмінтизації. Вдруге щеплення проводиться через 3–4 тижні.

Фахівці нашої мережі ветеринарних центрів Animal Clinic завжди готові допомогти вам пройти цей нелегкий шлях догляду за потомством собаки. Якщо вам знадобилася консультація, зверніться до нас. Досвідчені ветеринари дадуть корисні поради. Коли ж цуценята досягли віку дегельмінтизації та вакцинації, з радістю проведемо ці процедури безпечно для цуциків.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!