• Головна
  • Новини і події
  • Кусані рани у тварин: чим небезпечні, як виявити пошкодження та надати першу допомогу

Кусані рани у тварин: чим небезпечні, як виявити пошкодження та надати першу допомогу

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

У бійці з іншою твариною на вулиці або вдома ваш вихованець може отримати кусані рани. Таке порушення цілісності шкірного покриву може виглядати як глибоке та страшне каліцтво або як точкове пошкодження. Небезпека полягає в наступному:

  • У 100% випадків кусана рана заражена тією чи іншою мірою, оскільки зуби тварин ніколи не є стерильними. Інфекція швидко поширюється пошкодженими тканинами, провокуючи нагноєння або навіть некроз, що може призвести до смерті тварини.
  • Під раною може ховатися розрив м'язів грудної або черевної стінки, масована кровотеча, пошкодження внутрішніх органів, розрив кишечнику або легень. Великий собака з потужною щелепою може зламати кістки дрібнішому або коту.
  • Кусані рани, завдані домашній тварині вуличною — це завжди ризик зараження сказом. Він є смертельним для вихованця та його власника, тому потрібно щороку вакцинувати улюбленця.

Ви зрозумієте, що собака чи кіт брав участь у бійці по плямах крові на шерсті або виразним порушенням цілісності шкіри. Після сутички тварина важко дихає, має високу частоту серцевого ритму, кульгавість, порушену координацію, бліді слизові оболонки, високу або аномально низьку температуру. Улюбленець може знепритомніти.

В області пошкодженої шкіри може з'явитися синець, абсцес, скупчення гною. В цьому місці може підвищитись температура. Тварина відчуває біль, а в окремих випадках є ризик втратити її, тому потрібно допомогти вихованцю: самотужки і звернувшись до ветеринарів.

Перша та професійна допомога собаці, коту з кусаними ранами

Якщо твариною отримані кусані рани, спочатку слід зупинити кровотечу перекисом водню. Якщо постраждала кінцівка або хвіст, накладіть джгут, після чого доставте вихованця у ветклініку.

Якщо рана серйозна і самі ви не можете допомогти, терміново зверніться в Animal Clinic. Навіть якщо рана точкова, необхідний візит до ветеринара, а думка про те, що на тварині все швидко загоїться, — поширена помилка, яка веде до прикрих наслідків.

Наші фахівці оглянуть пацієнта, оцінять його стан, стабілізують його, якщо він важкий, вдадуться до протишокових заходів, призначать лікування. кусані рани лікує досвідчений ветеринар-хірург. Під анестезією проводиться ревізія та санація ран, ушивання, встановлення ранових дренажів, якщо це буде необхідно. Після операції вихованець буде поміщений у стаціонар для спостереження. За своєчасного звернення до ветеринарів прогноз часто сприятливий.

Профілактика кусаних ран

Запобігання одержанню собаками та котами кусаних ран складається з базових заходів. Необхідно займатися дресируванням вихованця. Якщо спільно утримуєте котів та/або собак, і вони ворогують, створюйте дистанцію між ними.

Не випускайте кота надвір без нагляду. Собаку вигулюйте виключно в наморднику та на повідці. Так, ваш вихованець не нашкодить іншим і не постраждає сам.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!