Чешеться собака, кішка: причини та як допомогти?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Свербіж — поширений симптом у дерматології. Зрозуміти, що у собаки чи кота щось свербить, можна за зміною поведінки. Вихованець починає нервово вилизуватися, покусувати себе, тертися об різні предмети або трясти головою.

У тварини свербіж: що це викликає?

Якщо собака або кіт чешеться більше, ніж зазвичай, велика ймовірність, що з'явилася дерматологічна проблема. Є 3 групи факторів, що провокують свербіж у тварини:

  • Паразити. Більшість опікунів заперечують, що їхніх улюбленців можуть турбувати блохи, оскільки жодного разу не помічали їх. Але справа в тому, що блоха, вкусивши тварину, переміщується у зовнішнє середовище. Якщо вихованець трясе головою і чухає вуха, варто перевірити його на наявність вушного кліща.
  • Інфекції шкіри. Грибкова та бактеріальна флора здатна розмножуватися на шкірі, особливо при зниженні її захисних властивостей. Часто зустрічається піодермія — ураження шкіри, виражене фурункулами, вузликами, запаленням волосяних фолікулів та алопецією. Також існує вид дерматиту, маласезіозний, при якому поверхня шкіри уражується дріжджовим грибком, через що вона свербить, запалюється та змінює колір.
  • Алергічна реакція чи гіперчутливість. Організм тварини нерідко гіперчутливо реагує на блошину слину: виникає алергічний дерматит. Він може бути і атопічним — коли імунна система надмірно реагує на компоненти навколишнього середовища чи корму.

Коли чешеться, часто тварина порушує кігтями шкірний покрив, що загрожує появою виразок і додатковим інфікуванням.

Що робити, якщо вихованець чешеться?

Не потрібно самостійно ставити улюбленцеві діагноз, лікувати його народними засобами чи препаратами, взятими у звичайній аптеці. З'ясувати точну причину може лише ветеринар-дерматолог. Привезіть улюбленця до Animal Clinic.

Лікар проведе огляд, візьме кров або зішкріб із поверхні шкіри для проведення лабораторної діагностики. За результатами дослідження стане зрозумілою причина свербежу, буде призначено ефективне лікування.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!