• Головна
  • Новини і події
  • Спостереження вагітності тварини у ветеринара-акушера: яка потрібна діагностика і навіщо?

Спостереження вагітності тварини у ветеринара-акушера: яка потрібна діагностика і навіщо?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Візуалізувати вагітність найкраще через 14 днів у випадку з кішкою, а якщо у вас собака, привести її на діагностику вагітності потрібно на 21-й день після в'язки. Спостереження вагітності дозволяє своєчасно виявляти небезпечні патології, щоб зберегти здоров'я та життя вихованки, а також майбутнього потомства.

Найбільш результативним методом обстеження є УЗД, під час якого ветеринар-акушер може виявити хоріонічні порожнини, де розвиваються ембріони. Методика дозволяє не лише підтвердити факт настання вагітності, а й точно визначити кількість плодів. Важлива умова для УЗД — приблизно 5-годинна голодна дієта улюблениці.

Додатково потрібний аналіз крові, щоб з'ясувати рівень прогестерону у ній. Низький вміст цього гормону може спричинити загибель плодів. Якщо є підозра підвищення цукру в крові самиці, вимірюється рівень глюкози і призначається відповідна терапія.

Наступний етап спостереження вагітності

Ветеринар-акушер проводить УЗД вагітній кішці або собаці на 40-й день, щоб з'ясувати, інформацію про стан плодів, а саме:

  • Життєздатність.
  • Нормальний чи аномальний розвиток.
  • Наявність або відсутність уроджених каліцтв.

Якщо під час спостереження вагітності ветлікар робить припущення про загибель плодів, вимірюється рівень прогестерону і проводиться цитологічне дослідження мазка з піхви. Підбирається відповідна терапія.

Якщо є необхідність, діагностику слід провести і перед пологами. Іноді плід завеликий, тому тварина не може народити самостійно, тоді потрібне вилучення плода оперативним шляхом.

За допомогою до ветеринарного акушера варто звернутись за наявності будь-яких скарг. Своєчасний візит до фахівця дуже часто допомагає запобігти серйозним проблемам.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!