Цікаві факти про будову котячого тіла

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image
Деякі власники кішок навіть не здогадуються, якими незвичайними є їхні улюбленці. Пропонуємо вам прочитати цю статтю та перевірити, наскільки добре ви знаєте вихованця.

Вуса, лапи, хвіст

Іноді милі й ласкаві, а інколи неприступні та агресивні, але такі улюблені. Кішки нікого не залишають байдужими, навіть тих, хто вважав себе переконаним собачником. Ці тварини є особливими, а окремі особливості їхньої поведінки пояснюються будовою тіла:

  • Коти віртуозно підіймаються на найвищі дерева. Щоправда, потім від безпорадності жалібно прохають зняти їх. Цьому є пояснення: будова пазурів дозволяє рух лише в одну сторону — вгору. Кігті загнуті так, щоб тварина мала опору при підйомі, але вони недостатньо потужні, щоб втримати кота під час спуску. Тобто кішка може спуститися тільки задом наперед або за допомогою людини.
  • Пухнастики бувають правшами й лівшами, що зазвичай залежить від статі. Коти переважно риють лівою лапкою, кішки — правою.
  • Кігті на передніх лапах гостріші за ті, що на задніх, але краще не перевіряти цей факт на собі.
  • Хвіст допомагає балансувати та різко повертатися. У цій частині тіла зосереджено близько 10% усіх кісток тварини.
  • Здоровий кіт має 12 пар вібрисів, які ми називаємо просто вусами. Це надзвичайно чутливі волоски, якими кішка, немов антеною, вловлює найменші вібрації. Все завдяки тому, що корінь вуса оточено великою кількістю нервових закінчень і м'язових волокон. Вібриси потрібні не тільки для полювання. Ними кіт визначає, чи достатньо в просторі місця, щоб він міг пройти.

У більшості цих фактів можна переконатися, спостерігаючи за вихованцем.

«Суперздібності» і обмеження

Вуха котів мають складну структуру. Зовнішнє вухо тварини управляється 32 м'язами (у випадку людини — всього шістьма). Завдяки цьому кіт може повертати вуха на 180 градусів, а його слух є в 5 разів гострішим за людський.

Кішки не мають жорстких ключиць, що в комбінації з гнучким хребтом робить для них доступними майже будь-які отвори завбільшки з котячу голову. Але це не стосується тварин, що мають надмірну вагу.

Щелепи кішки рухаються виключно вертикально. Саме через це потрібно подрібнювати їжу вихованця, бо йому складно впоратися з великими шматками. Можливо, тепер ви по-новому поглянете на свого улюбленця, знаючи, який особливий звір живе у вашому домі.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!