Що таке титр антитіл?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

При обстеженні тварин власники іноді стикаються з таким поняттям, як титр антитіл. Воно часто вживається в контексті підозри на інфекційні захворювання, наприклад, парвовірус або лептоспіроз. Спочатку пропонуємо розібратися з тим, що ж таке антитіла. Вони являють собою великі білки кулястої структури, що знаходяться в плазмі крові. Антитіла виділяються плазматичними клітинами імунної системи для захисту організму від клітин різних патогенів.

Титр антитіл дає можливість проаналізувати кількість і різноманіття антитіл в крові тварини, а також пов'язаний з ними потенціал імунітету. Виміряти титр антитіл дозволяє особливий метод діагностики крові тварини — імуноферментний аналіз.

Навіщо проводиться аналіз на антитіла?

Процедура потрібна для визначення того, чи була пацієнтом перенесена інфекція. Негативний аналіз на специфічні антитіла — показання до проведення вакцинації. Метод дає ветеринару зрозуміти наступне:

  1. Чи була інфекція вже перенесена або вона до сих пір протікає.
  2. Чи є імунна відповідь на тканини організму тварини.
  3. Чи присутня досить сильна імунна відповідь проти, наприклад, вірусу.

Головні переваги методу діагностики: широкий спектр інфекцій, що виявляються тестуванням, швидкість і відносна простота проведення дослідження в лабораторії.

Результати імуноферментного аналізу

Антигени виявляються тест-системою як в разі продовження збудником своєї життєдіяльності, так і коли після терапії збудник було знешкоджено. Але потрібно враховувати, що негативний результат при виявленні антитіл до антигенів збудника певної інфекції не завжди є гарантією здоров'я тварини.

Це так, оскільки імунній відповіді потрібен час на формування. Через це існує загальноприйнята рекомендація робити імуноферментний аналіз хоча б двічі: наступну процедуру потрібно провести через 2–3 тижні після першої.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!