Лікування неплідності сук

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Ви плануєте займатися розведенням собак, які мають племінну цінність, проте вагітність самиці не настає? Неплідність може бути спричинена багатьма факторами. Щоб не гаяти час та лікувати тварину дієво, спочатку треба встановити діагноз.

Чому самиця собаки неплідна?

Неплідність у собак виявляється досить часто. Вона може виникати через фізіологічні, анатомічні та зовнішні чинники, наприклад, неналежні умови утримання. Поширеними причинами неплідності є:

  • Порушення овуляції. Пов’язані з патологіями яєчника, а саме зі збоєм в процесі розвитку яйцеклітини. Ознакою явища є нерегулярна або прихована тічка. Кістозне перетворення яєчників блокує вивільнення яйцеклітин та проявляється німфоманією й тривалими тічками. Овуляція може взагалі не наставати, наприклад, через застосування гормональних препаратів. Їхній тривалий вплив на організм суки порушує функції щитоподібної залози й наднирників, що провокує неплідність.
  • Аномалії запліднення. Тут свою роль може зіграти як невдало обраний час для в’язки, так і інфекція в сечостатевій системі.
  • Аномалії імплантації ембріона та протікання вагітності. Можуть бути пов’язаними з кістозною гіперплазією ендометрія або інфекцією матки. В перші дні життя зародок є найбільш уразливим. Інколи, особливо в першій половині вагітності, плід може загинути через давання самиці медикаментів.

Розуміння причини неплідності дає можливість правильно призначити лікування, щоб надалі в’язка була успішною та народилося здорове потомство.

Діагностика для встановлення причини неплідності

Щоб знайти причину неплідності самиці, краще спочатку перевірити стан репродуктивної системи самця. Виключивши статеву інфекцію та запевнившись у активності сперматозоїдів шляхом проведення спермограми, можна буде перейти до дослідження організму суки. Спершу ветеринар збирає анамнез щодо попередніх тічок, в’язок та лікування. Далі знадобляться наступні діагностичні заходи:

  1. УЗД матки та яєчників під час тічки. Дозволяє побачити зміни слизової матки, кісти яєчників та ознаки запалення.
  2. Мазок з піхви під час тічки. Допомагає при оцінюванні запального процесу та відіграє важливу роль у лікуванні, адже дозволяє вчасно почати додаткову терапію.
  3. Загальне гормональне дослідження. Потрібне для перевірки на наявність дисбалансу ендокринної чи статевої системи.
  4. Аналіз плазми периферичної крові на рівень прогестерону дає уявлення про наявність чи відсутність овуляції після тічки.
  5. Дослідження роботи нирок (сприяють загибелі гормонів) та печінки (бере участь у метаболізмі стероїдів статевих гормонів).
  6. Клінічний аналіз крові (лейкоформула) та серологічне дослідження на бруцельоз та герпесвіроз. За результатами можна оцінити стан здоров’я собаки та виявити інфекції.

Інколи дослідження потрібні і на етапі вагітності, бо ембріон може загинути до прикріплення до матки, одразу після цього та навіть на пізньому терміні виношування. Досліджується рівень прогестерону — гормону, який виробляють яєчники для підтримання вагітності. За показниками можна зрозуміти, що є ризик загибелі плода, коли йому ще можна допомогти.

Також вжити потрібних заходів для збереження вагітності дозволяє УЗД. Воно дає можливість перевірити життєздатність плодів. Саме комплексна діагностика дозволяє знайти причину проблеми та призначити правильне лікування.

Лікування неплідності собак в Animal Clinic

Метод лікування напряму залежить від патології, яка заважає самиці собаки завагітніти або виносити потомство. Наприклад, інфекція в шийці матки усувається 10–14-денним застосуванням антибіотиків, які не є токсичними для ембріонів. Додатково виконується промивання піхви.

Якщо травмовано геніталії, знадобиться хірургічне втручання. Якщо тічка протікає нормально, але жовте тіло не розвивається чи зникає зарано, знадобиться застосування гормонів, щоб врегулювати цикл. Це стаціонарне лікування, адже стан пацієнтки має контролювати ветеринар: стежити за температурою й виділеннями, робити дослідження матки та рентгенографію.

Фахівці Animal Clinic мають значні знання та досвід у галузі репродуктивної ветеринарії. Вони індивідуально ставляться до кожної пацієнтки та глибоко вивчають здоров’я самиці для ефективного пошуку та усунення проблеми.



Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!