Що таке остюки та чим вони небезпечні для собак і котів?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Найчастіше собаки й коти травмують саме лапи, і інколи це стається геть непомітно для самої тварини та її опікуна. Так відбувається у випадку з остюками. Це щетинисті вусики, з них складаються колоски злакових рослин, до яких належать і деякі бур’яни. Вони ростуть у парку, за містом, навіть на подвір’ї вашого будинку, тож звичайна прогулянка тварини у теплу пору року може мати прикрі наслідки.

Як остюки травмують подушечки лап?

Стаючи на остюк, тварина тисне на нього всією масою свого тіла, а чужорідне тіло впивається у шкіру. Частинка колоска має незначний розмір, тож спочатку улюбленець може навіть нічого не відчути.

Проблема проявляється згодом. Доки шматочок рослини перебуває в подушечці лапи чи між пальцями, протікає запальний процес, що може призвести до розвитку гнійників та абсцесів.

Ознаки наявності остюків у лапах?

Організм тварини сприймає остюк як чужорідне тіло, тож реагує на нього запаленням. Травмування можна запідозрити за наступними симптомами:

  • Часте зализування ураженої ділянки.
  • Кульгання.
  • Почервоніння та набрякання лапи.

Якщо проігнорувати ці симптоми та не показати вихованця ветеринару, з часом може розвинутися абсцес, і у рану потраплятимуть все нові мікроби та бактерії. На жаль, часто опікуни визнають, що є проблема саме на цьому етапі. Якщо не вдається помітити часточку рослини, і вона не виходить разом із гнійними виділеннями, не гайте часу — зверніться до фахівця Animal Clinic, інакше гноїння протікатиме, поки колючка буде під шкірою.

Лікування та профілактичні заходи

Призначити правильне лікування може лише ветеринарний лікар. Він оглядає пацієнта, за наявності остюка вилучає його та здійснює гігієнічну обробку. Інколи цього вистачає, щоб підопічний почав видужувати. Проте частіше доводиться вдаватися до лікування антибіотиками.

Як діяти, щоб запобігти травмуванню шкіри? Якомога частіше оглядайте вихованця, обдивляючись подушечки лап та простір між пальцями. Побачивши остюк, можна витягти його простерилізованим пінцетом. Якщо не справляєтеся самостійно, зверніться до кваліфікованого ветеринара, щоб не допустити абсцесу.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!