• Головна
  • Новини і події
  • Випадіння (пролапс) залози третьої повіки у тварин: що це, на що звернути увагу, як відбувається лікування?

Випадіння (пролапс) залози третьої повіки у тварин: що це, на що звернути увагу, як відбувається лікування?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Тварини, на відміну від людей, мають не 2, а 3 повіки. Третя повіка розташована у внутрішньому куті ока та є майже непомітною. Вона потрібна для захисту органа зору та продукує до 40% від усього об’єму слізної рідини ока. Вона ж відповідає за розподіл слізної рідини по оку.

Як розпізнати випадіння залози третьої повіки?

Залоза третьої повіки, що випала, має вигляд округлого утворення у внутрішньому куті ока — між рогівкою та третьою повікою. У патологічному стані ця залоза має червоне забарвлення та викликає у вихованця дискомфорт, тож він тре око лапою. Можливе інтенсивне сльозовиділення — результат запального процесу.

Чому випадає залоза третьої повіки та як усунути пролапс?

Причиною патології може бути породна схильність. Найчастіше вона зустрічається в собак: шарпеїв, мопсів, бульдогів, біглів, пекінесів, кане-корсо. Проте порушення може виникнути й в котів з приплюснутими писочками: в британця, шотландця, перса, екзотичної короткошерстої кішки тощо. Також у пролапсу можуть бути такі чинники:

  • Алергічна реакція.
  • Травма ока.
  • Хронічний кон’юнктивіт.
  • Чужорідне тіло в оці.
  • Аденома третьої повіки.
  • Розростання тканин слізної залози.

Єдиний дієвий спосіб вилікувати тварину, в якої випала третя повіка, — здійснити операцію. Хірургічна процедура полягає у тому, що ветеринар-офтальмолог здійснює 2 мініатюрних розрізи навколо запаленої залози, ховає її всередину утвореної «кишеньки» та ушиває.

Відновлювальний період складає біля 10 днів. За цей час запалення цілковито розсмоктується, а третя повіка повертається у природне положення. Щоб попередити зараження бактеріями, ветеринарний офтальмолог може призначити пацієнту очні краплі або мазь з антибіотиком та спеціальні протизапальні засоби, щоб стан улюбленця якомога швидше нормалізувався.

Не займайтеся самостійним лікуванням пролапсу слізної залози в собаки або кота. Зверніться до фахівця Animal Clinic — і проблему буде вирішено швидко та безпечно для вашого чотирилапого друга.



Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!