Чому собаки та коти кашляють?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Кашель — поширена проблема серед домашніх тварин, особливо в собак у період міжсезоння. Часто власники впевнені: улюбленець захворів, бо холодно та вітряно. Проте нерідко причина криється в інфекціях. Коли холод поєднується з сухим повітрям, утворюються умови, придатні для розвитку патогенної мікрофлори. Та віруси й бактерії — це не єдині причини недугів, які проявляються кашлем.

Поширені причини кашлю в тварин

Ветеринари Animal Clinic у Києві та Київській області часто приймають пацієнтів з кашлем. Його можуть викликати такі фактори:

  • Вроджені та набуті патології. Сюди належать різні діагнози. Наприклад, дрібним породам собак властивий колапс трахеї. Частіше за все звужується просвіт трахеї в одному з її відділів, не даючи повітрю вільно проходити, та травмується через вплив турбулентних повітряних потоків. Трахея запалюється, а собака починає рефлекторно кашляти. Цей симптом стає хронічним. Серед інших поширених патологій — брахіцефалічний синдром, параліч гортані, звуження ніздрів, носоглотки. Якщо хвороба заважає нормальному життю вихованця чи загрожує йому, знадобиться операція.
  • Інфекції та інвазії. У цій групі — інфекційні респіраторні захворювання, глистяні інвазії, грибкові інфекції. При більшості первинних вірусних інфекцій улюбленець може чхати, хрипіти, з’являються виділення з носа та гострий кашель. Наш ветеринар в Києві ставить діагноз за клінічними ознаками. В окремих випадках можуть знадобитися аналізи, чи рентген — аби виключити ураження легень. Терапія передбачає застосування антибіотиків та симптоматичне лікування. Ускладнення — привід для госпіталізації тварини. Якщо вона заразилася глистами та кашляє через це, лікування здійснюється пробно: антигельмінтними препаратами.
  • Імуноопосередковані недуги. Викликаються антигеном, який є чужорідним для пацієнта. Найчастіше зустрічається астма кішок, що уражує бронхи та бронхіоли. Для ефективного позбавлення від проблеми треба прибрати всі можливі алергени: тютюновий дим, парфуми, наповнювач лотка, що утворює дрібний пил. Якщо у вихованця підтверджується астма, призначається довічна терапія, що потребує періодичного відвідування ветеринарного лікаря. Астму неможна вилікувати цілком, але, якщо контролювати її, тварина зможе жити повноцінним життям.
  • Чужорідне тіло в дихальних шляхах. Кішки та собаки іноді вдихають дрібні предмети. У результаті травмуються дихальні шляхи, з’являється запалення, розвивається вторинна бактеріальна інфекція. Вона може супроводжуватися не лише гострим кашлем, а й задишкою, чханням, гнійними виділеннями з носа. Застрягле чужорідне тіло може блокувати дихальні шляхи. Апаратна діагностика в Animal Clinic дозволяє швидко визначити місце та положення предмета, щоб правильно вилучити його.
  • Новоутворення. Може розвиватися спонтанно та бути доброякісним чи злоякісним. Ступінь вираженості респіраторних ознак визначає не характер, а розмір пухлини. Кашель може стати хронічним.
  • Реакція на хірургічне втручання. Кашлем організм пацієнта може відповідати на нещодавно проведену ендоскопічну діагностику, чи на операцію в носовій порожнині.

Іншими причинами кашлю можуть бути серцеві патології, порушення в лімфатичній системі, захворювання грудної або ротової порожнини. У цьому чималому переліку проблем багато таких, що можуть завдати суттєвої шкоди організму чотирилапого друга, якщо ігнорувати потребу в обстеженнях та лікуванні.

Діагностика при кашлі

Щоб розібратися у природі кашлю, ветеринару треба вжити діагностичних заходів. Окрім огляду, може бути призначено апаратні та лабораторні дослідження:

  • Рентгенографія візуалізує стан гортані, трахеї, бронхів, легень, грудної порожнини, серця.
  • КТ проводиться, коли рентген є недостатньо інформативним.
  • УЗД грудної порожнини та серця відображає стан грудної порожнини в режимі реального часу.
  • Ендоскопія — спостереження за слизовою органів дихання.
  • Цитологічні та бактеріологічні тести дають уявлення про клітини в просвіті дихальних шляхів та допомагають визначити, які антибіотики потрібні.
  • Гістологічні дослідження — для визначення характеру пухлини.
  • ПЛР — для виявлення певного збудника інфекції.
  • Аналізи крові оцінюють роботу внутрішніх органів, стан імунної системи, а також крові.

Якщо тварині призначили комплекс діагностичних процедур, це знадобилося для більш очного встановлення діагнозу та обрання відповідної терапії.

Як запобігти кашлю в собаки та кішки?

Перше — регулярно вакцинуйте улюбленця від респіраторних вірусних інфекцій. Необхідні препарати входять до складу комплексних вакцин. Не давайте улюбленцю контактувати з зараженими тваринами. Не піддавайте його дії алергенів. У будь-якому випадку головне — вчасно запідозрити захворювання та почати лікування.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!