Блювота у котів і собак

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Коли в улюбленця починається блювота, більшість власників не знають, як правильно реагувати та яких вживати заходів. Наша ветклініка в Києві пропонує вам розібратися в природі цього явища.

Особливості та причини виникнення блювоти

У кота й собаки блювота може бути двох видів:

  1. Гостра. Різко почалася, проявилася всього один раз або багато разів. При цьому тварина в цілому виглядає нормально або трохи мляво, відмовляється від їжі.
  2. Хронічна. Процес спорожнення шлунку трапляється з певною періодичністю. При цій блювоті виходять залишки корму, шлункового соку, жовчі.

Якщо загальний стан улюбленця нормальний, найімовірніше, все в порядку, і він просто з'їв їжі більше норми. У кішки це може бути блювота злизаною з себе шерстю або травою, якою вона недавно поласувала.

Але блювота може бути й ознакою отруєння (поширене явище влітку), стороннього предмета в шлунку або кишківнику, недуги, наприклад, запалення шлунково-кишкового тракту, раку, глистяної інвазії, захворювання сечостатевої системи. Блювота може бути єдиним або одним із симптомів патології — в поєднанні з діареєю, кашлем і підвищеною температурою.

Як допомогти вихованцеві при блювоті?

Вам необхідно проаналізувати, що могло спричинити блювоту. При її гострій формі та помітно погіршеному стані НЕГАЙНО приїжджайте до ветклініки. Якщо періодична блювота є, але в цілому вихованець в порядку, знадобиться плановий візит до ветеринара та обстеження.

Щоб дізнатися точну причину блювоти та усунути її, потрібна діагностика. Краще привезти улюбленця в ветцентр натщесерце: 8 годин голоду для дорослих тварин. Це дозволить за один візит здати кров на аналіз і зробити УЗД внутрішніх органів. У більшості випадків це допомагає поставити попередній діагноз і призначити терапію. Але надалі може знадобитися рентгенографія, ендоскопічне дослідження, комп'ютерна томографія та ін.

Уважно стежте за тим, що і в якій кількості їсть ваш кіт або собака. Якщо встежити за вихованцем все ж не вдалося, або блювота почалася раптово, без видимої причини, покваптеся показати його ветеринару, щоб тварина якнайшвидше пішла на поправку.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!