Стерилізація кішки та собаки: коли стерилізувати та як відбувається операція?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Після досягнення статевої зрілості, якщо самиця не становить племінної цінності, необхідна операція з видалення репродуктивних органів. Стерилізація кішки та собаки позбавляє опікуна не тільки від дратівливої поведінки вихованки, а й від численних проблем зі здоров'ям, викликаних незадоволенням статевої охоти.

Що буде, якщо не стерилізувати кішку чи собаку?

Самиця, яку не прооперували, може завдавати багато клопоту. Він пов'язаний з гормональним сплеском і готовністю до злучки. Найчастіше опікуни вдаються до такої міри, як стерилізація кішки, собаки через дивну поведінку улюблениці:

  • Мітить у будинку.
  • Виявляє агресію.
  • Стає в позу, що сигналізує про готовність до спарювання (опускає передню частину тіла та піднімає п'яту точку).
  • Хибна вагітність — явище, характерне для самиць собак, які не спарюються. Вихованка може уявити, що в неї з'явилося потомство: починає вити чи будувати схованку з одягу.
  • Гортанні крики, які видаються кішками. Таким нявканням самиця намагається заохотити кота.
  • Спроби втекти з дому в пошуках партнера.

Немає статевого потягу — немає й такої поведінки. Нестерилізована вихованка може дати небажане потомство, якщо ви не встежили за нею, і відбувся статевий контакт. До того ж є ризик утворення гормонозалежних злоякісних пухлин. Стерилізація кішки, собаки у рази зменшує ймовірність онкологічних захворювань.

У якому віці стерилізувати кішку чи собаку?

Якщо для вас є актуальним запитання: «коли стерилізувати кішку, собаку?», знайте, що оптимально провести операцію улюблениці у 7–8 місяців, якщо вона дрібної чи середньої породи.

Самиць великих порід варто стерилізувати в 10–12 місяців. Попередньо краще проконсультуватися з ветеринаром: він підкаже, чи досягла тварина відповідного віку.

Стерилізація кішки, собаки можлива й у пізнішому віці, якщо це дозволяє стан здоров'я тварини. Наприклад, за наявності серцевих проблем може бути протипоказана анестезія. Саме тому важливо обстежити самицю: зробити їй УЗД серця та аналізи крові.

Як виконується стерилізація самиці?

Стерилізація кішки чи собаки передбачає видалення яєчників та матки пацієнтки під дією анестезіологічного препарату. У Animal Clinic використовується найменш травматичний спосіб — лапароскопія.

Це малоінвазивна операція, під час якої через розрізи (до 5 мм) в черевну порожнину вводяться ендоскоп та хірургічний інструмент. Після такої процедури пацієнтка швидко відновлюється, а місце накладання швів поступово стає непомітним.


Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!