Діагностика малярії за допомогою собак

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Ссавці з високо розвинутим нюхом називаються макросматами, а собаки — найвідоміші представники цієї групи. Вони можуть відчути невловимий для людського носа запах. Кількість генів собачого нюху досягає тисячі, а рецептори нюху перевищують позначку в 300 млн, тоді як у людини — тільки 6 млн таких рецепторів.

Раніше собак вже навчили застосовувати нюхові надздібності на благо медицини: вони можуть визначати рак. Нове дослідження британських вчених з Університету Дарема дало зрозуміти, що чотириногі «нюхачі» можуть бути корисними при діагностиці ще однієї недуги — малярії.

Неординарний спосіб виявлення малярії

Хворобу провокують плазмодії — найпростіші паразити, які потрапляють в людський організм через укус самиці малярійного комара. У хворого підвищується температура, розвивається анемія, а селезінка й печінка збільшуються в розмірах. Малярія є смертельною при відсутності належної медичної допомоги.

За словами професора Джеймса Логана, який працює в Лондонській школі гігієни і тропічної медицини, не завжди можливо виявити захворювання до появи перших серйозних симптомів. Аналіз крові пацієнта забирає багато часу і вимагає лабораторного обладнання, доступного далеко не кожній медичній установі. Тож вчені вирішили залучити собак як асистентів. Щоб переконатися, що тваринам під силу така робота, організатори експерименту зробили наступне:

  • Запросили взяти участь 175 візуально здорових дітей віком 5–14 років. Всі вони були із Західної Африки, де є поширеною малярія.
  • Взяли у кожного з них кров на аналіз.
  • Попросили дітлахів на ніч надіти нейлонові шкарпетки.
  • Заморозили й відправили на дослідження ці предмети одягу.
  • Паралельно навчали двох лабрадорів розрізняти запахи здорових та інфікованих дітей (з паразитами на ранній стадії розвитку).

Виявилося, 30 учасників були зараженими. Коли собакам дали понюхати шкарпетки дітей, тварини розпізнали хворобу в 70% випадків, а в пошуку здорових дітей були точні на 90%. Цей результат вражає, особливо з урахуванням обнюхування не самих людей, а їхнього одягу, що зазнав впливу низької температури. Фахівці запевняють: підготовлена собака допоможе лікарю своєчасно починати лікування в регіонах з низьким рівнем медицини.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!