Як піклуватися про цуценя або кошеня, яке залишилося без мами?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Ви знайшли або вам підкинули крихітну тварину? Якщо поблизу немає його мами, обов'язки щодо вирощування лягають на вас. Що ж робити? Команда фахівців Animal Clinic пропонує план дій на найближчий місяць.

Утримання відлученого від мами цуценя / кошеня

Бездоганний варіант в ситуації, що склалася, відшукати самицю, здатну вигодувати: кішку або суку. Якщо знайти тварину не вдалося, приготуйтеся взяти відпустку, оскільки вам буде потрібно дуже багато сил і часу на крихітку. Протягом найближчого місяця кошеня або щеня потребуватиме вашої допомоги за трьома пунктами:

  • Догляд.

Самостійна терморегуляція починає працювати у тварини, коли їй виповнюється приблизно місяць. До цього маля потрібно зігрівати: вмикати ІЧ-лампу, класти поруч грілку або пластикову пляшку з теплою водою, але дуже акуратно, щоб не допускати опіків.

  • Харчування.

Знадобиться замінник котячого або сучого молока. Найпопулярніші — товари виробників Beaphar, Royal Canin і Gimpet. Годування потрібно здійснювати кожні 2–4 години відповідно до норм, зазначених на упакуванні.

  • Випорожнення.

Щоб імітувати поведінку матері та допомогти малюкові випорожнитися, стимулюйте животик і промежину м'яким теплим мокрим рушником. Якщо вихованець не ходить до туалету по-великому, застосуйте клізму «Мікролакс». Але не захоплюйтеся: кал повинен виходити природним шляхом.

Перша допомога в непередбачених ситуаціях

Якщо ви не догледіли за температурним режимом: охолола вода в пляшці або грілка виявилася зламаною — і малюк переохолодився, швидше зігрійте його способами, перерахованими вище. При тривалих проміжках між годуванням розвивається гіпоглікемія. Тварина втрачає сили, стає млявою. Напоїть її 40% розчином глюкози або просто солодкою водою та терміново привезіть в клініку.

Діарею викликають багато факторів: паразити, інфекція, неправильний раціон. Дізнатися причину допоможе ветеринар. Головна загроза — зневоднення. Щоб не допустити його, дайте всередину ¼ пакетика «Смекти» і не відтерміновуйте візит до лікаря. Ліки проти глистів можна давати тільки з тритижневого віку. Якщо крихітку мучать блохи, скористайтеся спреєм «Фронтлайн», його рекомендовано тваринам від дводенного віку.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!