Поширені діагнози органа зору в Animal Clinic

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Очі — дуже чутливий орган. Не дивно, що він надто сприйнятливий до зовнішнього середовища, різних збудників, а також неймовірно ніжний і легко ушкоджуваний. Причиною недуги може стати інфекція, неналежні умови утримання, неакуратне поводження з вихованцем, спадковість, порушення обміну речовин.

Запальні захворювання очей

Найчастіше у філіях Animal Clinic після необхідних обстежень визначається запальний характер захворювання. Найпоширенішими є такі діагнози:

  • Виразка рогівки.

Дефект епітелію рогівки, що супроводжується запаленням. Причиною може бути інфікування вірусом, бактерією, грибком або акантамебою — такі організми, що живуть у ґрунті, прісних та солоних водоймах.
Виразка може виникнути через механічне пошкодження ока або порушення трофіки (комплексу процесів клітинного харчування). Якщо запалення не усунути, воно може спровокувати некроз рогівки.

  • Кон'юнктивіт.

Запалення слизової оболонки (кон'юнктиви), що вистилає внутрішню поверхню повік і переходить на очне яблуко. Вона служить захисним бар'єром, що перешкоджає контакту рогівки з довкіллям. Коли цей бар'єр порушений, патогенна мікрофлора, що причаїлася в кон'юнктивальному мішку, активно починає розмножуватися, стаючи причиною запалення.
Кон'юнктивіт може поширитися на одне або обидва ока одразу. Форма недуги буває гострою, якщо око чимось травмоване. Або хронічною — у разі вродженої аномалії повіки, коли вії ростуть таким чином, що дряпають рогівку. За відсутності лікування гнійно-слизова суміш накопичується на складках внутрішнього кута ока, а потім стікає на шкіру, через що з'являється роздратування та випадає шерсть навколо очей.

Травма рогівки

Ще один поширений діагноз, який ставлять наші фахівці. Рогова оболонка може бути пошкоджена різними шляхами:

  • Механічним: стороннім предметом, наприклад, гілкою чи навіть піщинкою; кігтем тощо.
  • Хімічним: потрапляння в око крапель кислот або лугів.
  • Термічним: відбувається зміна клітинної структури рогівки при контакті з джерелом тепла та навіть нагрітим повітрям.
  • Променевим: через дуже яскраве світло, електричні, магнітні або радіаційні хвилі.

Тварини, особливо собаки та коти, часто уважно дивляться на людей. З огляду на поширеність та серйозність проблем з органами зору, господарям варто частіше брати з вихованців приклад: заглядати їм у вічі.

Уважно оглядайте очні яблука щодо змін і не ігноруйте тривожні сигнали: сльозоточивість, дивні виділення, почервоніння, втрата колишнього блиску. Якщо помітили такі ознаки, покваптеся звернутися до ветеринарного лікаря. В Animal Clinic вашому улюбленцю допоможе досвідчений ветеринар-офтальмолог.



Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!