• Головна
  • Новини і події
  • Зубний камінь у собаки, кота: чому з'являється і що робить ветеринар-стоматолог для видалення скам’янілого нальоту?

Зубний камінь у собаки, кота: чому з'являється і що робить ветеринар-стоматолог для видалення скам’янілого нальоту?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

У собак та котів, яким опікуни не чистять зуби, зубний камінь — поширене явище. Він утворюється в результаті взаємодії зубного нальоту та мінеральних речовин, що містяться у слині.

Причини появи зубного каменю

Окрім недостатнього догляду за ротовою порожниною, появу зубного каменю можуть спровокувати такі фактори, як:

  1. Неправильний прикус. Через специфічне розташування, скупченість, надлишок або недостатню кількість зубів навантаження на них є нерівномірним. На ділянках поверхні зубів, що мало залучені, накопичуються часточки їжі, активно формується наліт, який поступово мінералізується.
  2. Годування зі столу. Звична їжа людини порушує природну кислотність та мікрофлору ротової порожнини, що прискорює скам'яніння зубного нальоту.
  3. Нестача твердої їжі у повсякденному меню домашнього улюбленця. Собаки та коти — хижаки. Їхні щелепи призначені для розгризання досить щільної їжі. Вона необхідна у тому числі й для очищення зубів від нальоту.
  4. Порушений обмін речовин. Прискорити утворення зубного каменю може збій вітамінно-мінерального обміну. Він може статися через недуги внутрішніх органів або сечовидільної системи, а також через незбалансований раціон.

Зубний камінь не піддається звичайному очищенню, від нього допомагає лише професійна процедура. Якщо помітили у вихованця жовті, сірі або коричневі відкладення на зубах, зверніться до нашого ветеринара-стоматолога.

Як відбувається видалення зубного каменю?

Один із методів видалення цих відкладень — ультразвукове чищення. Саме за допомогою ультразвуку ми очищаємо зуби наших пацієнтів у Animal Clinic, оскільки це найсучасніший, найбезпечніший та безболісний спосіб. Своєчасне чищення зубів тварині дозволяє уникнути розвитку запальних захворювань ясен, через які зуби починають розхитуватися і випадають.

Для проведення ультразвукового чищення зубів тварині, у якої утворився зубний камінь, застосовується анестезія. Завдяки їй пацієнт не відчуває болю, а ветеринар-стоматолог спокійно проводить процедуру, адже вихованець не рухається і повністю розслаблений.

Фахівець використовує ультразвуковий апарат — скалер. Зубні відкладення видаляються хвильовими потоками ультразвуку, які локально впливають на проблемну ділянку. Під час чищення стоматолог може перемикати потужність та користуватися різними насадками: на їх вибір впливає ступінь складності стану зубів.

Ультразвуковим скалером вдається позбавити від каменю не лише зубну емаль, а й ясенні кишені, де накопичуються хвороботворні бактерії. Процедура може тривати до 1 години, якщо вона проводиться собаці чи коту великої породи. Якщо тварина дрібної породи, ветеринарний лікар впорається за 30 хвилин або менше. Подбайте про здоров'я ротової порожнини вихованця за допомогою професіоналів Animal Clinic.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!