Які профілактичні аналізи треба робити вихованцю?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Ваш вихованець має здоровий вигляд? Це добре, але щоб знати напевно, краще перевіряти стан організму улюбленця, звертаючись до ветеринарів. Деякі захворювання можуть спочатку протікати без симптомів. Коли ж ознаки недуги з'являються, найчастіше необхідне триваліше й витратніше лікування, а також вищою є ймовірність ускладнень. Саме цим зумовлено необхідність профілактичних обстежень домашніх улюбленців.

Аналіз крові котів, собак та інших вихованців

Базове лабораторне дослідження, необхідне кожному улюбленцю, — загальний аналіз крові. Для проведення такої діагностики знадобиться венозна кров тварини. Щоб отримати достовірний результат, слід привести вихованця у ветклініку натщесерце: не годувати хоча б 6 годин до візиту. ЗАК спрямований на визначення таких показників, як:

  • Кількість еритроцитів та лейкоцитів.
  • Еозинофіли, моноцити, лімфоцити (для визначення, що у пацієнта: алергія чи паразитарне захворювання).
  • Рівень гемоглобіну.
  • Відсоткове співвідношення різних видів лейкоцитів (лейкоцитарна формула).

Ці відомості дозволяють фахівцям зробити висновки про наявність або відсутність інфекції, запалення, анемії та алергії. Також загальний аналіз крові показує рівень напруженості імунітету та ступінь зневоднення організму.

ЗАК дає можливість виявити захворювання на ранній стадії. Також ми рекомендуємо робити біохімічний аналіз крові, оскільки він показує зміни у роботі печінки та нирок.

Загальний аналіз сечі

Завдяки цьому діагностичному методу ветеринари виявляють збої у функціонуванні нирок та печінки, а також знаходять запальний процес у сечовому міхурі. Загальний аналіз сечі дає зрозуміти, чи розвиваються в організмі такі патології, як цистит, сечокам'яна хвороба та цукровий діабет.

Фізико-хімічні властивості сечі, зібраної в непридатну для цього ємність, можуть бути спотворені. Для проведення дослідження необхідно здати сечу вихованця в одноразовому пластиковому контейнері, герметично закритому кришкою.

Якщо у вас собака, оптимальний варіант збору біоматеріалу — під час прогулянки. Для пса достатньо мати ту ємність, в якій плануєте здавати сечу. Просто підставте її, коли тварина почне справляти потребу. Якщо у вас самиця, краще мати плоский чистий лоток, з якого ви переллєте рідину в одноразову ємність.

Якщо у вас кіт або кішка, приберіть наповнювач та ретельно помийте лоток, щоб отримати чистий біоматеріал. Якщо вихованець не ходить у лоток без наповнювача, можна скористатися набором для забору сечі, в який входить склад для лотка, що не вбирає вологу.

Копрограма — аналіз калу тварини

Дослідження необхідне для виявлення патологій ШКТ. Копрограма дозволяє знайти запальні недуги, гельмінтоз, найпростіших мікроорганізмів, а також порушення таких моментів, як:

  • Робота підшлункової залози.
  • Всмоктування у кишківнику.
  • Надходження жовчі до дванадцятипалої кишки.

За 2–3 дні до здачі біоматеріалу рекомендуємо не давати улюбленцеві ліки, які змінюють характер калу і призводять до порушення роботи ШКТ, наприклад, проносні. У нашій мережі ветцентрів Animal Clinic є власна ветеринарна лабораторія, тому, звернувшись до нас, ви швидко отримаєте результати аналізів.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!