Кровопаразитарні захворювання: анаплазмоз та ерліхіоз

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Навесні власники, які виводять на прогулянку собак і котів в Києві, дуже часто виявляють на своїх вихованцях кліщів. Кровопаразити мешкають в траві, саме на тому рівні, де знаходиться тварина, тому вона стає для кліща ідеальною жертвою. Ці невеликі павукоподібні — переносники різних захворювань. Про два з них фахівці Animal Clinic розповіли в цій статті.

Анаплазмоз — інфекційна тромбоцитопенія

Іксодовий кліщ містить у своїй слині анаплазми. Коли збудник потрапляє до організму тварини, імунітет починає з ним активно боротися, але при слабкому імунітеті хвороба прогресує. Перша фаза анаплазмозу триває 3 тижні після укусу кліщем. Його збудники найчастіше зосереджуються в еритроцитах. Про розвиток захворювання свідчать такі ознаки, як:

  • Анемія.
  • Збільшені лімфатичні вузли.
  • Жовтий відтінок слизових оболонок.
  • Підвищена температура тіла.
  • Ускладнене дихання.

Імунна система тварини знищує заражені клітини. Вихованець може одужати самостійно, але нерідко анаплазмоз переходить у другу фазу, яка триває від кількох місяців до кількох років. Анаплазми локалізуються в клітинах селезінки, про що буде свідчити її збільшений розмір при діагностиці. Також на наявність недуги вказують зміни показників крові, які виявляються в ході її аналізу. Третій етап — хронічна форма, що характеризується аномальними кровотечами.

Ерліхіоз — гарячкове захворювання

Викликається мікроорганізмами роду Erlichia, що розмножуються в клітинах. Ця недуга також протікає в 3 фази:

  1. Гостра — триває до 4 тижнів. Зростає популяція шкідливих мікроорганізмів в мононуклеарних клітинах, лімфатичних вузлах, селезінці, а також кістковому мозку. Улюбленець стає апатичним, постійно хоче спати та відмовляється від їжі. Іноді виникають проблеми із зором, нудота, дихальні розлади, підвищується температура.
  2. Підгостра — виявляється в ході аналізу крові.
  3. Хронічна — передбачає слабкість, втрату ваги, набрякання кінцівок, точкові крововиливи.

Уникнути цих згубних наслідків допоможе своєчасна обробка улюбленця репелентом від кровопаразитів. Підібрати відповідний засіб допоможе наш ветеринар на індивідуальній консультації.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!