Проблемы с глазом у животного: какие бывают причины и симптомы, как помочь питомцу

Автор: Animal Сlinic
Дата публикации:
Поделиться в соцсетях: Twitter Facebook
image

Поширені проблеми з оком у тварин — травми, інфекції, спадкові недуги, а також причиною порушення в органі зору може бути збій в обміні речовин. Опікунам варто уважніше ставитися до вихованців, тому що офтальмологічні патології у тварини не завжди виявляються яскраво вираженими симптомами. Серед ознак проблеми з оком — наступні:

  • Рясні виділення із очей. Можуть бути різної консистенції та кольору. Регулярне виділення сліз може говорити про порушення відтоку сльози. Якщо субстанція має білий чи зелений колір, це результат розмноження бактерій у сльозі, що може призвести до патології. Процес може бути як одностороннім, так і двостороннім. Поширена причина патологічних виділень — інфекційні захворювання.
  • Почервоніла слизова оболонка повік. Може свідчити про розвиток кон'юнктивіту чи наявність хронічного інфекційного захворювання. Часто почервоніння супроводжуються рясними виділеннями з очей.
  • Окулярний дискомфорт. Вихованець примружує повіки, відчуваючи свербіж в області очей. Іноді відбувається випадіння третьої повіки через травму рогівки, глаукому чи інше захворювання. Важливо вчасно відреагувати на те, що тварина дискомфортна, інакше з часом вона може втратити зір.
  • Улюбленець перестав помічати предмети на своєму шляху. Ймовірно, погіршився зір чи сліпота. Це може статися раптово: при спадкових патологіях навіть у молодих котів і собак. Також сліпота може бути результатом системного захворювання.
  • Помутніння чи побіління ока. Ознака глаукоми, травми очного яблука чи рогівки.
  • Зміна кольору ока. Трапляється при новоутвореннях райдужної оболонки, запаленнях усередині ока, при системних інфекційних недугах.
  • Різні діаметри зіниць і відсутність їхньої реакції на світло. Це симптом неврологічного розладу або ураження зорового нерва та сітківки.

Очні недуги — серйозна проблема. Побачивши хоча б один із цих симптомів, слід поставитися до нього з належною увагою.

Як допомогти тварині при проблемі з оком?

Не капайте вихованцю очі краплями, призначеними для людини. Ними ви не допоможете, а лише нашкодите. Єдині краплі, які можна застосувати, — фізрозчин, але тільки в тому випадку, якщо в око потрапив пил або пісок.

Якщо хочете допомогти тварині не відчувати неприємні симптоми, не вдайтеся до самолікування. Ви не зможете правильно поставити діагноз і ваші дії будуть у кращому випадку просто марними. Важливо також розуміти, що проблеми з оком не завжди ізольовані — їхнє залучення може говорити про серйозний патологічний процес.

Помітили симптоми, характерні для захворювань чи травм ока? Одразу ж зверніться до Animal Clinic. Наш ветеринар-офтальмолог огляне пацієнта, призначить діагностику, а за її результатами — відповідне лікування.

Записаться на прием Live-консультация
Viber чат
doggy

Дорогие клиенты!

Мы продолжаем предоставлять услуги по ценам, сформированным до вторжения РФ в Украину, несмотря на повышение курса $, подорожания расходных материалов и медикаментов для нас в 2,5 раза. Всё ради победы!