Як визначити, що в самиці овуляція?

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Вирішили в’язати свою чотирилапу вихованку? Тоді вам треба точно знати, коли треба звести її з самцем. Поява рефлексу відведення хвоста не надто надійний прояв влучного часу для запліднення. Деякі суки допускають в’язку ще за певний проміжок часу перед овуляцією.

Тобто поведінка самиць не завжди є проявом гормонального фону, сприятливого для зачаття. Щоб з більшою ймовірністю настала вагітність, треба визначити, коли в самиці овуляція. Для оптимальної ефективності краще звернутися до сучасних ветеринарних методів.

Аналіз на прогестерон

У період тічки рівень естрогенів падає, а рівень прогестерону навпаки починає підвищуватися. Цей статевий гормон являє собою індикатор овуляції в самиць. В собак його показник повільно починає зростати до початку овуляції. Можна зробити висновок, що вона настала, якщо рівень прогестерону — 6–10 нг/мл. Це спільний показник для собак усіх порід та розмірів.

Якщо показник преребуває на рівні до 6 одиниць, в’язати рано, якщо понад 10, вже запізно. Для проведення цього дослідження ветеринару треба здійснити забір крові вашої улюблениці.

Кристалізація слини — арбор-тест

Сприятливе співвідношення естрогену та прогестерону можна виявити не лише проведенням аналізу крові, а й дослідженням слини. Для цього застосовується метод, який полягає в аналізі під мікроскопом особливостей кристалізації висохлої краплі слини. Дослідження базується на таких фактах:

  • З підвищенням рівня естрогену в організмі самиці збільшується кількість кристалів у слині.
  • У дні овуляції досліджувані слинні кристали утворюють характерний візерунок, схожий на папороть. Саме тому спосіб отримав назву «арборизація», що походить від латинського «arbor» — «дерево».

Арбор-тест з високим ступенем правдивості дозволяє зробити висновки про протікання плідного або неплідного періоду в самиці та підвищити ймовірність настання вагітності.

Дослідження слизу цервікального каналу

Для цитологічного вивчення піхвового мазку суки ветеринар здійснює забір клітин піхви. Застосовується стерильне гінекологічне дзеркало та (або) урогенітальний зонд, зволожений фізіологічним розчином. Ще один спосіб взяття біоматеріалу, найменш інвазивний, — введення в порожнину піхви стерильного фізіологічного розчину та його виведення за допомогою пластикового катетера.

Далі речовина наноситься на предметне скло, розподіляється, їй дають висохнути на повітрі. Біоматеріал забарвлюють та оцінюють під мікроскопом, збільшивши у 100–400 разів. Коли фахівець бачить 80% поверхневих та сквамозних клітин у мазку, це свідчить про оптимальний час для в’язки.

Чим точніше встановлено час овуляції, тим більше яйцеклітин зустрінуться зі сперміями та відбудеться запліднення. Краще застосовувати не один, а хоча б два методи. Це дасть можливість збільшити кількість ефективних запліднень та підвищити плодючість вашої улюблениці.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!