Оперативне лікування вивиху голівки променевої кістки в собак карликових порід

Автор: Animal Сlinic
Дата публикації:
Поділитися в соцмережах: Twitter Facebook
image

Такий вивих в собак дрібних порід є скоріш виключенням, аніж розповсюдженим явищем. Та все ж такі випадки трапляються, переважно – через асинхронне зростання променевої та ліктьової кісток. Одна з них виявляється вкороченою, що призводить до неправильного формування ліктьового суглоба. Через відтермінування лікування при вкороченій ліктьовій кістці блокоподібна вирізка розташовується дистально та ліктьовий відросток починає тиснути на плечовий блок. В собак карликових порід це може призвести до краніального вивиху голівки променевої кістки.

Остеотомія для подовження ліктьової кістки

Вздовж краю ліктьової кістки, розташованого ближче до хвоста собаки, здійснюється розріз: від зони, медіальної до бугра ліктьового відростка, до середини діафіза ліктьової кістки. За тією ж лінією розрізаються підшкірні тканини фасції. Двостороннє розсічення капсули суглоба ліктьової кістки відкриває зону блокоподібної вирізки – дистально до неї спеціальною пилкою здійснюється коса остеотомія.

Далі на капсулу накладаються шви, фасція ліктьового згинача зап’ястка пришивається до ліктьової латеральної фасції. Шкіра та підшкірні тканини зшиваються окремо вручну.

image

Рисунок 1. Остеотомія, що подовжує ліктьову кістку, а також зменшена відстань між голівкою променевої кістки та ліктьовим відростком
Рисунок 2. Проксимальне зрушення ліктьового відростка після остеотомії.

Реабілітаційний період та післяопераційні прогнози

Після операції потрібне радіографічне дослідження, що визначить положення кісток та стан ліктьового суглоба. Рання рухливість важлива для відновлення після вивиху, але оптимальним вибором є прогулянки на поводку без надмірної активності, аби зрощення місця остеотомії відбулося нормально.

Після оперативного лікування в собаки дрібної породи нормалізується функціонування ліктьового суглоба. Та треба враховувати, що цій проблемі може в тій чи іншій мірі розвинутися вторинний остеопороз. Якщо стався вивих ліктьового суглоба через асинхронний ріст кісток передпліччя, саме раннє хірургічне втручання покращує прогнози щодо видужання.

Записатися на прийом Live-консультація
Viber чат
doggy

Любі клієнти!

Ми продовжуємо надавати послуги за цінами, сформованими до вторгнення РФ в Україну, попри підвищення курсу $ та здорожчання витратних матеріалів і медикаментів для нас у 2,5 рази. Все заради перемоги!